Loading...

Germania: Aniversare jubiliară

În conventul din Würzburg s-au sărbătorit cele opt secole de când primii frați franciscani au ajuns în Germania, printr-un eveniment aparte: un „capitol al rogojinilor“.

La Würzburg s-au marcat 800 de ani de prezență franciscană în Germania

Distribuie cu:

În perioada 14-16 octombrie 2021 s-a organizat o întâlnire menită nu doar să marcheze începuturile istoriei franciscane pe teritoriul Germaniei, dar și o oportunitate pentru familiile franciscane să împărtășească experiența și așteptările lor. Reprezentanți ai celor trei familii franciscane, dar și din partea celui de-al Treilea Ordin au venit în orașul de pe Main pentru a se cunoaște, pentru a se vedea la față, pentru a se motiva reciproc pentru ceea ce ne rezervă istoria.

Printre cei 80 de frați au fost prezenți și frați români care activează în diferite realități din Germania.

Pe parcursul celor trei zile au avut loc diferite întâlniri care au pus în lumină specificul activităților fiecărei familii franciscane prezente în diferite dieceze ale Germaniei. Tematicile au variat de la „nostalgia“  începuturilor și provocările întâlnite de-a lungul secolelor, până la motivațiile și bucuriile care duc mai departe elanul fraților pentru a menține aprins un foc ce uneori pare greu de întreținut.  

Astfel de evenimente nu au în vedere cifrele și extraordinarul care ar putea suscita interes, ci frații și mărturia lor de viață și e evident că simpla lor prezență într-un singur loc a însemnat mult. Recunoscători lui Dumnezeu pentru tot ceea ce istoria și timpurile au însemnat pentru viața franciscană în această țară, frații au trăit aceste zile ca o mărturie pentru viața fraternă și pentru misiunea lor în Biserică.

*

Primii frați au ajuns pe teritoriul actualei Germanii chiar din primii ani de la înființarea Ordinului. Cu o istorie destul de bogată și cu o tradiție minoritică semnificativă, actuala provincie germană numără 40 de frați care își desfășoară activitatea în 6 convente, doar doi dintre ei fiind în afara țării. De referință sunt conventele din Würzburg și biserica din Köln, unde se află și mormântul fericitului Duns Scotus. În ultimii ani frații provinciei noastre au urmat cursuri de limba germană și au activat în realitățile provinciei germane. Din anul 2008 frații români sunt prezenți în sudul Germaniei în două convente: Chieming și Grabenstätt.

Album Foto:

Distribuie cu: