Loading...

Funeraliile pr. Ion Ciuraru

Bazilica Inferioară „Sfântul Francisc” din Assisi a găzduit, joi, 14 octombrie 2021, un eveniment cu un impact afectiv și spiritual profund, primind pentru ultima dată trupul neînsuflețit al fratelui Ion Ciuraru, preot al Fraților Minori Conventuali din România.

Funeraliile pr. Ion Ciuraru, OFMConv. celebrate la Assisi

Distribuie cu:

Am fost chemați de fratele Ion, care, imitându-l pe sfântul Francisc, a voit să ne adune în jurul sicriului său, sigilat, așezat pe pardoseala bisericii, invitându-ne să credem că de acum încolo îl vom putea vedea doar în credință, în amintire, în rugăciune.

Ultima dorință exprimată public de fratele Ion, chiar înainte de a părăsi Sacro Convento, spre a se îndrepta spre Calvarul vieții sale, Spitalul de terapie intensivă din Perugia, a fost aceea de a fi înmormântat în cimitirul din Assisi. Era lesne de înțeles că părintele Ion avea convingerea că inevitabil urma să se întâlnească cu „sora moarte trupească”.

Sfânta Liturghie, de la ora 14.30 (15.30 ora României), a fost prezidată de card. Mauro Gambetti, vicar general pentru Statul Cetății Vaticanului, cu care părintele Ion a colaborat timp de 4 ani, între 2013-2017, câtă vreme a fost vicar custodial la Assisi. Au concelebrat PS Giuseppe Piemontese, episcop de Terni-Narni-Amelia, PS Domenico Sorrentino, episcop de Assisi, fr. Marco Moroni, custode de Assisi, fr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, provincial al Fraților Minori Conventuali din România, aproximativ 100 de frați preoți, foarte mulți dintre ei frați români, care activează în diferite convente din Italia. Pe lângă un grup consistent de laici prezenți la ceremonie, au putut fi remarcate foarte multe Surori Franciscane Misionare de Assisi, pe care părintele Ion, în timpul vieții sale preoțești, le-a susținut și însoțit spiritual.

Pr. Iulian Misariu, colegul și apropiatul părintelui Ion, a condus rugăciunea Sfântului Rozariu, precum și prohodul în limba română. Corul a fost susținut de un grup de preoți franciscani români, care activează în Italia.

Eminența Sa, cardinalul Mauro Gambetti, fiind vizibil emoționat în timpul predicii, a folosit binomul goliciune (nuditate) și veșnicie, afirmând că moartea are aceste culori care se pot compune, se pot armoniza reciproc. Nuditatea fără veșnicie este o viziune care nu consolează, iar veșnicia fără nuditate este un viitor fără memorie. Făcând referire la transitus-ul (moartea) sfântului Francisc, cardinalul spunea că frații l-au văzut murind pe Francisc rănit și gol, pe pământul gol, un gest care l-a făcut asemenea cu Cristos. Moartea lui Francisc a fost grea pentru toți: pentru frații lui de credință, pentru Clara, pentru concetățenii săi care l-au cunoscut, iubit, ajutat. La fel de grea pentru noi este și moartea fratelui Ion, noi care l-am văzut de departe, rănit, singur, gol, chiar dacă era mângâiat de viziunea veșniciei pe care cerul din Assisi i-l amintea. După ce a fost dus la terapie intensivă, a coborât tăcerea absolută, a început să celebreze Paștele, asemenea lui Isus care a rămas singur, avându-l alături doar pe Tatăl din ceruri. Aici este secretul vieții noastre, amintea Eminența Sa, să știm să ne dezbrăcăm de pretenții și așteptări, de putere și de bunuri, de măști și de ficțiune, într-un cuvânt, cu cât omul nostru cel vechi este răstignit cu Cristos, cu atât mai mult lumina care vine de la Cristos glorios, lumina veșniciei, își face loc în suflet și ne dă posibilitatea să vedem nuditate și veșnicie într-o îmbrățișare sfântă.

Fratele Ion a străbătut în ultimele zile acest drum, drumul lui Isus sărac și răstignit! N-o să-i mai auzim vocea, nu-i vom mai vedea chipul, nu i se vor mai auzi pașii, nici râsul său zgomotos, dar putem să-l vedem cum își oferă vocea minunată pentru a-l aclama pe Mielul jertfit împreună cu cetele de îngerii și de sfinți. Putem să-i păstrăm moștenirea cheilor folosite de el pentru a intra din Biserica luptătoare în cea triumfătoare. Aceste chei sunt: gingășia, care se ascundea în spatele durității sale aparente; loialitatea și coerența trăite până la sacrificiu; disponibilitatea neobosită în slujirea comunității; prietenia sinceră, bucuria adevărată cu care știa să construiască relații autentice fraterne; bunătatea sufletească continuând să-i salute chiar și pe cei care l-au rănit; atenția și grija pentru alții; fidelitatea față de fraternitate și față de vocația preoțească. Îți mulțumim Ion! Noi vom încerca să ținem deschisă Biserica cu cheile pe care ni le-ai lăsat. Să-ți deschidă poarta Francisc pe care l-ai onorat în acest loc al mormântului său. Să te îmbrățișeze Maria, Mama cerească, pe care a-i cunoscut-o ca Maica ta, încrederea ta!

*

Provincia „Sf. Iosif” a Fraților Minori Conventuali din România anunță că sâmbătă, 30 octombrie 2021, la ora 10:30, în biserica „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” din Valea Seacă (BC), se va celebra o Sfântă Liturghie, prezidată de PS Iosif Păuleț, păstorul Diecezei de Iași, în amintirea preotului răposat Ion Ciuraru.

Vă invităm pe toți să ne unim în rugăciune pentru sufletul vrednicului slujitor al lui Dumnezeu.

*

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Vineri, 15 octombrie 2021

Distribuie cu: