Loading...

Frați români la Capitulul General

În perioada 24 iulie – 25 august 2018, nouă frați români au participat la Capitulul General extraordinar despre Constituțiuni: Teofil Petrișor (Provincial), Iulian Misariu (Delegat) Damian Pătrașcu (Delegat), Mihai Afrențoae (Delegat), Marius Vătămănelu (Delegat), Anton Bulai (Custode pentru Orient și Țara Sfântă), Ciprian Budău (Custode pentru Regatul Unit și Republica Irlanda), Silvestro Bejan (Secretar actuar), Marcel Balint (Animator liturgic).

Frații minori conventuali prezenți la Capitul

Distribuie cu:

Evenimentul istoric al Ordinului Fraților Minori Conventuali, petrecut în perioada 24 iulie – 25 august 2018, la Nemi, Centrul Misionar „Ad Gentes” ce aparține Părinților Verbiți, a avut ca temă „Revizuirea Constituțiunilor”. La acest Capitul General extraordinar au participat 112 frați, proveniți din 64 de țări, respectiv 612 convente. Dintre acești frați, 83 au fost cu drept de vot, iar 29 au avut diferite roluri: auditori, traducători, interpreți, animatori liturgici.

Climatul fratern în care s-au desfășurat lucrările, momentele de destindere din zilele de duminică și sărbătoare, precum și unele discuții animate pe anumite teme, au ajutat la crearea unei atmosfere plăcute și la depășirea monotoniei impusă de cele aproximativ 800 de votări care au avut loc în perioada respectivă. Sistemul electronic de votare, existent în sala capitulară, a înlesnit mult munca organizatorilor și a fraților participanți la Capitul.

Frații români au participat activ la discuțiile din plen sau din grupuri, la seratele fraterne din fiecare joi, la vizitele culturale din diferite localități din preajmă sau la alte evenimente de destindere organizate. O bună parte din cei 9 frați români a avut bucuria de a vizita L’Aquila în zilele 14-15 august, fiind primiți cu căldură fraternă de către frații români ce activează în această localitate. În vederea creării unei comuniuni mai profunde, părintele Provincial, Teofil Petrișor, a organizat câteva ieșiri doar între noi românii, în frumoasa localitate Nemi, așezată pe lacul vulcanic ce îi poartă numele, loc de atracție pentru turiști din toată lumea.

Duminică, 19 august, am avut posibilitatea de a participa la sfânta Liturghie celebrată de părintele General, Marco Tasca, în basilica Sfinții Apostoli de la Roma (Curia generală), împreună cu tinerii și animatorii care au fost prezenți la marșul Giovani verso Assisi. O bucurie asemănătoare am trăit-o în ziua de 24 august, când am făcut un pelerinaj la Assisi pentru a-i mulțumi Domnului și pentru a participa la profesiunea simplă a novicilor care s-au pregătit în acest loc sacru.

Entuziasmul fraților români a fost vizibil pe toată perioada celor cinci săptămâni de lucrări ale Capitulului, datorită faptului că, dintre cei 9 frați amintiți, doar 2 au mai participat la un Capitul General: Anton Bulai în 2007, în calitate de Delegat al Provinciei de România, și Silvestro Bejan în 2013, în calitate de Delegat General pentru Ecumenism și dialog interreligios, ceilalți 8 frați participând pentru prima dată la un astfel de eveniment.

Printre noutățile aduse de revizuirea Constituțiunilor aș aminti schimbarea de la trei posibile mandate consecutive la doar două pentru frații care sunt votați în calitate de Miniștri sau Custozi. Norma urmează să intre în vigoare după aprobarea Constituțiunilor de către Sfântul Scaun și promulgarea lor de către Ministrul General. Un alt aspect important constă în posibilitatea ca deschiderea unui convent într-o țară străină să se realizeze doar cu acordul jurisdicțiilor respective interesate, cu înștiințarea prealabilă a Ministrului General, fără a fi nevoie de acordul său scris, așa cum prevedea unul din articolele propuse spre votare.

Un aspect demn de notat este invitația unor Provinciali sau Custozi de a deschide o misiune proprie a Provinciei noastre, promițând ajutorul necesar în acest sens. Merită să menționez că frații prezenți la acest Capitul privesc spre Provincia noastră ca spre un posibil ajutor pentru propriile lor jurisdicții, invitându-ne în misiunile sau în jurisdicțiile de care aparțin. America Latină ne așteaptă cu brațele deschise.

În sinteză, frații români care au participat la Capitulul General extraordinar se bucură de experiența trăită în acest timp, sperând că au contribuit la îmbunătățirea calității Constituțiunilor, la apărarea unor valori ale Provinciei noastre, precum și la reînnoirea entuziasmului vieții fraterne, atât de necesar pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali.

Album Foto:

Distribuie cu: