Loading...

Expoziție fotografică la Roman

Sâmbătă dimineață, 30 Septembrie 2017, după Sfânta Liturghie comunitară, în cadrul Institutului Franciscan din Roman a avut loc prezentarea expoziției fotografice realizată de fr. Marius Andrei, care s-a intitulat ,,Lăudat fii, Doamne!…”.

Expoziție fotografică

Distribuie cu:

Acest eveniment se înscrie între activitățile și reflecțiile fraților ce compun așa-numita ,,săptămână franciscană”, de pregătire la solemnitatea ,,Sfântului Francisc de Assisi”, patronul spiritual al Ordinului și al Conventului nostru; totodată, el se adaugă celorlalte acțiuni de până acum ale fraților de prețuire a creației, având drept scop sensibilizarea pentru a prețui mediul înconjurător, pentru a fi mesageri ai frumosului, custozi ai creației, conform carismei noastre franciscane și spiritului  sfântului nostru părinte Francisc care ne-a dat exemplu, în acest sens, prin înălțătorul său cântec al creaturilor. Am fost provocați și inspirați și de învățăturile Papei Francisc din Scrisoarea sa enciclică ,,Laudato si`”, despre îngrijirea casei noastre comune, pământul, care „este ca o soră cu care împărtășim existența, și ca o mamă frumoasă care ne primește în brațele sale” (Laudato si`, nr. 1).

În cuvântul de introducere, pr. rector Marius-Petru Bîlha și-a manifestat recunoștința pentru organizarea acestui eveniment și ne-a încurajat pe noi, frații studenți, să valorificăm cu entuziasm și responsabilitate darurile primite de la bunul Dumnezeu, să acordăm o mai mare importanță creației, ca fii și frați spirituali ai Sfântului Francisc, fapt dovedit de altfel de fratele nostru Marius Andrei, realizatorul expoziției de fotografie.

A doua intervenție a fost susținută de realizatorul expoziției, care ne-a inițiat în parcurgerea materialului fotografic, ce ,,se vrea a fi un parcurs mai curând spiritual decât unul vizual, estetic”, subliniind importanța formelor de exprimare alese de el la realizarea acestei expoziții, printre care scrisul și fotografia, fiecărei imagini din expoziție alăturându-i-se câte o expresie tematică extrasă din imnul ,,Cântecul Creaturilor” al Sfântului Francisc.

Următoarea intervenție a fost susținută de părintele vicerector Iosif-Eduard Cadar care a motivat și a explicat contribuția adusă de el la întregirea acestei expoziții, și anume grupajul de citate selectate și alăturate rând pe rând fiecărei  fotografii din expoziție, extrase din enciclica Papei Francisc, ,,Laudato si`”. Fiecare mic text ajută la întregirea mesajului spiritual al imaginii, ca adevărate piste de reflecție și înțelegere a puterii de contemplare și de armonie pe care o insuflă frumusețile creației. Părintele a remarcat atenția și admirația specială din partea papei pentru exemplul de viață al Sf. Francisc, în ceea ce privește punerea în practică a acelei ecologii integrale și a unei spiritualități ecologice, trăind cu simplitate o minunată armonie cu Dumnezeu, cu alții, cu natura și cu el însuși, având grijă față de ceea ce este slab, arătând inseparabila legătură dintre preocuparea pentru natură, atenția față de cei săraci, angajarea în societate și pacea interioară (Cf. ,,Laudato si`”, nr. 10).

Evenimentul fotografic s-a încheiat cu un moment muzical, însoțit cu diferite instrumente; am cântat cu toții, cu bucurie ,,Cântecul creaturilor”. Îi mulțumim fratelui Marius pentru efortul și disponibilitatea de a ne împărtăși din pasiunea sa pentru fotografie și îi dorim mult succes în dezvoltarea acestui talent, așteptând realizarea altor expoziții care să ne încânte ochii și inimile.

Album Foto:

Distribuie cu: