Exerciții spirituale la Viișoara
În perioada 1-6 august 2022, la Mănăstirea Surorilor Benedictine „Maica Unității” de la Viișoara, județul Neamț, au avut loc exercițiile spirituale sub îndrumarea pr. Mihai Afrențoae, cu participarea a 25 de persoane consacrate și laici.

Distribuie cu:
Tema centrală propusă a fost „Abraham, Tatăl nostru în credință” și i-a invitat pe participanți la configurarea traseului parcurs de Abraham, „protopărintele nostru după trup” (Rom 4,1), cât și la înțelegerea, prin asemănare, a drumului personal în credință, pe baza Cuvântului lui Dumnezeu.
Premisele acestui itinerar spiritual sunt multiple: omul în căutarea lui Dumnezeu, disponibilitatea și încrederea în planul revelat al Domnului, trăirea demnității de fii adoptivi, prin sacrificiul mântuitor al lui Cristos. A fost explicat, în sensul propriu precum și cel metaforic, imperativul Ieși din țara ta (…)!, expresie a renunțării la starea idolatră care pentru omul modern înseamnă a conștientiza importanța discernământului, o punere în ordine a valorilor, pe o scară ascensională, din perspectivă morală, a alegerilor și la nivel transcendental, situare în Adevăr.
Părintele îndrumător a avut mereu în vedere o imagine în oglindă a lui Abraham și a omului în general, prin explicarea unor atitudini precum fragilitatea umană și nevoia confirmării în „rol”, atât ca misiune, cât și ca promisiune a lui Dumnezeu. Termenul Kerigma, prezență a Cuvântului în viața noastră ca Vestea cea bună și ca grijă a Domnului în prefigurarea unor circumstanțe ale trăirii credinței, presupune cooperarea omului în deplină libertate. În consecință, ne-au fost evidențiate momente de referință din învățătura Evangheliei privind ieșirea și retragerea Domnului din mijlocul mulțimii (Mt 15,21), imbold de a nu pune bazele credinței pe minuni (vindecarea unor boli) sau pe cele efemere (satisfacerea foamei), îndemn de a ne retrage noi înșine în zona harului, prin meditație și rugăciune.
În predica părintelui Mihai Afrențoae la textul Evangheliei, colocviile spirituale s-au extins asupra unor concepte aflate în opoziție cum ar fi: tăcerea lui Isus versus rugămintea discipolilor cu privire la femeia canaaneeană care cerea îndurare, atitudinea stingherită a celor ce-L însoțeau pe Isus versus credința femeii păgâne, recunoașterea divinității și căința acesteia versus falimentul mentalității idolatre. Practic, este o invitație la perseverență în pelerinajul credinței noastre, la a rămâne în dialog cu Dumnezeu revelat în Sfânta Scriptură, inserați în activitatea comunității.
*
Mai multe imagini puteți vedea aici.