Loading...

Evocarea pr. Petru Albert

Sâmbătă, 16 februarie 2019, în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Nisiporești, s-a sărbătorit aniversarea a 100 de ani de la nașterea părintelui franciscan Petru Albert.

Nisiporești: 100 de ani de la nașterea părintelui Petru Albert

Distribuie cu:

Au participat la ceremonie Excelența Sa, Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, un număr mare de preoți absolvenți ai Seminarului Franciscan, înființat prin strădania și curajul regretatului părinte Petru Albert, sora părintelui și nepotul său, părintele Valeriu Mărtișcă precum și un număr mare de credincioși.

În cuvântul de deschidere, părintele paroh, Anton Bogdănel, a salutat prezența oaspeților la Nisiporești și a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul pe care l-a dat comunității din Nisiporești prin persoana părintelui de la a cărui naștere se sărbătoresc 100 de ani, amintind, mai ales, de rolul pe care l-a avut părintele în formarea unor generații de preoți franciscani și în redeschiderea și reorganizarea Provinciei „Sfântul Iosif” a Fraților Minori Conventuali din Romania.

În cuvântul de învățătură, părintele Cristian Blăjuț, fost student al părintelui și care i-a fost alături în ultimii ani de viață, a remarcat modestia sa, faptul că părintele nu a uitat niciodată originea sa țărănească, dar și erudiția și cultura sa pe care le-a pus în slujba slujirii lui Dumnezeu.

Pentru părintele Albert „un om este mai însemnat decât tot universal material” și „Dumnezeu ne-a creat pentru fericirea veșnică”. De asemenea, a remarcat părintele predicator curajul și determinarea cu care părintele a pornit pe drumul înființării Seminarului Franciscan.

Excelența Sa, episcopul Aurel Percă, a transmis comunității din Nisiporești salutul Excelenței Sale, episcop Petru Gherghel și a elogiat personalitatea părintelui Petru Albert, un model de tărie în credință, de îndrăzneală și curaj în momentele de încercare, de răbdare și tenacitate în împlinirea viselor mărețe legate de slava lui Dumnezeu și de slujirea sa.

Din partea comunității a vorbit domnul Mihăică Laurențiu, care a spus că pentru enoriașii din Nisiporești, părintele a fost, vreme de 20 de ani, un fel de centru al universului, și că întreaga comunitate a avut șansa să fie condusă de un preot vrednic, cu o carismă ieșită din comun, un preot cu har și zel în slujirea celui căruia i-a jurat credință veșnică și supunere. Înflăcărat când era nevoie, calm și blând când situația o cerea, cu o expresivitate a feței și a gesturilor care ținea toată suflarea din biserică cu sufletul la gură, părintele era ca un actor strălucit, jucând, iar și iar, rolul păstorului care duce turma, ce i-a fost încredințată, spre mântuire.

Generațiile care l-au cunoscut vor avea grijă să transmită și generațiilor viitoare respectul și prețuirea pentru părintele care avea ceva din măreția unui apostol.

***

 

Sâmbătă, 16 februarie 2019, în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Nisiporești, s-a sărbătorit aniversarea a 100 de ani de la nașterea părintelui franciscan conventual Petru Albert.

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Miercuri, 20 februarie 2019

Distribuie cu: