Evenimente în Custodia provincială
Sâmbătă, 19 martie 2022, frații Custodiei de Orient și Țara Sfântă, prezenți în Liban și Turcia, la sfârșitul primei părți a Capitulului custodial (14-18 martie), au trăit bucuria consacrării altarului și sfințirii noii biserici parohiale dedicate sfântului Francisc din Assisi din Zahlé (Liban).
Distribuie cu:
Celebrarea euharistică solemnă și ritul consacrării altarului au fost prezidate de confratele episcop César Essayan, OFMConv., Vicar apostolic al Latinilor din Liban. Cel care a inițiat construcția bisericii, în anul 2013, a fost chiar fr. César, în acea vreme Custode provincial al Custodiei de Orient și Țara Sfântă. Au concelebrat Nunțiul apostolic, mons Joseph Spiteri, și toți confrații convocați la capitulul custodial din Liban. Printre cei prezenți s-au numărat, Ministrul general, fr. Carlos Trovarelli, Asistentul general FIMP, fr. Giovanni Voltan, Ministrul provincial al Provinciei mamă din România, fr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, și Custodele provincial reales, fr. Anton Bulai.
Au luat parte la Sfânta Liturghie solemnă și anumiți reprezentanți ai Bisericilor orientale locale, printre care episcopul greco-ortodox, mons. Antonios Al Souri, părintele Joseph Topalian din partea Bisericii armeano-catolice și părintele Maroun Ghantous din partea Bisericii maronite.
Participarea plină de viață a credincioșilor care frecventează parohia și fraternitatea franciscană au făcut ca sărbătoarea să fie trăită profund. Ordinul Franciscan Secular – fraternitate pe care frații o asistă spiritual încă din anul 2010 de la sosirea lor în localitate – a contribuit la animarea celebrării, în timp ce Tineretul Franciscan și-a arătat disponibilitatea la slujirea altarului. Un mic cor format din trei voci – condus de un profesor de muzică ce participă la celebrările bisericii – a cântat magistral, dând o notă de grație sărbătorii prin cântece liturgice în arabă și latină. În mulțimea numeroasă a credincioșilor au fost prezenți și diferiți binefăcători care au susținut construcția bisericii: fie prin susținere financiară, fie prin competențe profesionale (arhitect și inginer).
Cel care a coordonat celebrările, – pentru a mulțumi apoi tuturor la sfârșitul Sfintei Liturghii -, a fost actualul paroh, fr. Elias Marswanian, tânărul frate libanez din Beirut care și-a finalizat studiile la Roma în 2016 și, ulterior, alăturându-se fraternității din Zahlé. Sub îndrumarea sa, împreună cu micuța comunitate din Zahlé, lucrările la Biserică au fost încheiate în anul 2020. Rămânea doar de pus sigiliul final, consacrarea altarului și sfințirea noului templu: pentru evenimentul plin de bucurie s-a așteptat trecerea „furtunii” pandemiei globale. Este necesar să amintim că pe lângă mons. César și fr. Elias, lucrările la biserică au fost susținute și de mons. Dominique Matthieu, actualul Arhiepiscop de Teheran și Ispahan, pe timpul șederii sale în comunitatea din Zahlé, între anii 2016-2018.
După încheierea celebrării, guardianul comunității fr. Iosif Petrila a adresat tuturor celor prezenți invitația de a participa într-un spațiu alăturat la o mică gustare, ca mai apoi în sala situată sub biserică să fie servit prânzul.
În momentul salutărilor și plecării, în jurul orei 15, de la spitalul „Sf. Iosif” din Beirut a sosit vestea că fr. Maximilian (Antonio Luigi) Chilin (care abia își sărbătorise aniversarul de 99 de ani pe 14 martie, în prima zi a Capitulului), „patriarhul” fraților franciscani conventuali din Liban, își încheiase pelerinajul pământesc.
Chiar în acea dimineață, înștiințați de la spital că îi sosește clipa, l-au vizitat oferindu-i maslul, mons. César, împreună cu fr. Felician Tamaș și fr. Roger Kouyoumdji, guardianul și respectiv parohul de la Sin El Fil.
Fr. Maximilian a fost re-fondatorul prezenței fraților franciscani conventuali din Liban, unde a ajuns în anul 1966, provenind din provincia Patavină; mai mult, el poate fi considerat și unul dintre fondatorii primei parohii conventuale din Sin El Fil din Beirut, ținând expres ca parohia să fie dedicată sfântului Anton de Padova. Fr. Maximilian ținea foarte mult chiar și la noua prezență conventuală din Zahlé, pe care o vedea ca un semn de speranță pentru viitorul Ordinului din Liban. De acest convent era afecționat în mod deosebit prin grota construită lângă biserică, în cinstea Sfintei Fecioare Maria, alături de o statuie a sfântului Maximilian Kolbe, sfântul al cărui nume îl alesese în ziua primei sale profesiuni religioase. Preasfânta Fecioară Maria Neprihănit Zămislită, sfântul Francisc, sfântul Anton de Padova și sfântul Maximilian Kolbe au fost nu doar pricina intensei sale devoțiuni, ci sfinți de referință pentru vocația și slujirea sa marcate de o imensă iubire față de familia franciscană. A fost un frate eminamente misionar, cu adevărat credincios până la capăt (conform cuvântului adresat de Ministrului general la Sfânta Liturghie de înmormântare).
Îndurerați de plecarea fr. Maximilian, dar întăriți de mărturia sa luminoasă de viață, frații Custodiei au fost astfel martori în aceeași zi la două nașteri: nașterea noii biserici și, deopotrivă, nașterea pentru cer a confratelui. De altfel, mai mulți au remarcat câteva coincidențe semnificative: fr. Maximilian a plecat la cer chiar de sărbătoarea sfântului Iosif, protectorul Ordinului împreună cu Neprihănita Zămislire (în spitalul „Sf. Iosif” din Beirut); în ziua specială a consacrării altarului noii biserici din Zahlé; chiar când, datorită celebrării Capitulului custodial și a celebrării din Zahlé, toți frații Custodiei erau prezenți în Libanul „său” în jurul Ministrului general. Se pare că nu exista o zi mai potrivită pentru acest „cedru al Libanului”, fr. Maximilian, ca să pronunțe Nunc dimittis-ul său, deoarece „ochii său au văzut” rodul micului lăstar plantat cu atâta speranță tenace în Orient. A doua zi, duminică, 20 martie 2022, salutul și aducerea de mulțumire Domnului pentru fr. Maximilian în biserica sa de suflet sfântul Anton de Padova din Sin El Fil, cu frații săi (printre ei primul discipol și prieten, fr. Jalil Hadaya), cu Ministrul general, cu episcopul, cu poporul a reprezentat un mare, unanim și recunoscător Magnificat. Spre mai marea slavă a lui Dumnezeu și a slujitorului său bun și credincios!
*
Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Miercuri, 23 martie 2022