Loading...

Editura Serafica: Anton de Padova. Viața și spiritualitatea și Sfântul care îmi place

La Editura Serafica au apărut, de curând, în colecția Viețile sfinților, două noi cărţi: 1) Anton de Padova. Viața și spiritualitatea, colecția Viețile sfinților, de Vergilio Gamboso, în traducerea, din limba italiană, a pr. Eugen Blăjuț, OFMConv. și 2) Sfântul care îmi place, de Pietro Rossi, în traducerea, din limba italiană, a pr. Ioan Lupu, OFMConv.

Editura Serafica: Noile cărți apărute în colecția „Viețile sfinților”

Distribuie cu:

anton-de-padova

Anton de Padova. Viața și spiritualitatea – 25 de lei

Vergilio Gamboso, Anton de Padova. Viața și spiritualitatea, colecția Viețile sfinților, Editura Serafica, Roman 2016; Format 12/19; pagini: 388; preț 25 de lei

Nu trebuie omisă din prezentarea de față, noua colecție inițiată de către Editura Serafica, Viețile sfinților, într-un design atractiv, al cărei debut e marcat tocmai de biografia unui sfânt ce se bucură de o imensă popularitate și venerație, Anton de Padova.

După ce în trecut, în anul 2012, apăruse o biografie exemplară a sfântului Anton de Padova, iată după un răstimp generos editura franciscană adaugă o altă biografie a sfântului Anton în peisajul hagiografiei, de data aceasta mai vastă și documentată, în traducerea pr. Eugen Blăjuț, OFMConv. Amândouă cărțile, atât cea din 2012 cât și cea prezentă, apar sub semnătura lui Virgilio Gamboso, un erudit devotat sfântului Anton și considerat, pe bună dreptate, autoritatea cea mai reprezentativă în studiile antoniene.

Anton de Padova. Viața și spiritualitatea restituie personajului istoric, așa cum afirmă și autorul în prefață, ceva din fascinația carismatică și, totodată, marchează un demers de recuperare ne-„ideologizat” a personajului, situându-se în afara oricărei polemici. Astfel este reconstruită identitatea umană și spirituală a sfântului Anton, amplasată în contextul istoric în care a trăit el, îndeosebi evidențiind raportul dintre realitatea eclezială și mișcarea franciscană la care sfântul aderase cu un avânt tineresc.

Pe lângă faptul că biografia de față ne propune o viziune mai clară și completă a evenimentelor celor mai cunoscute din viața sfântului, acea de predicator neobosit și făptuitor harnic de miracole, aceasta ne prezintă și câteva aspecte mai puțin cunoscute ale personalității lui Anton: rolul important pe care l-a avut în istoria culturală a franciscanismului și a Bisericii, prin descoperirea esențială a gândirii sale biblico-teologice; intensitatea sa spirituală; dar și psihologia sa pastorală, așa cum reiese din temperamentul și caracterul său, o psihologie formată prin educație și desăvârșită cu autodisciplină.

Un alt merit al lui Vergilio Gamboso este incontestabil acela de a trimite mereu spre noi, cititorii de astăzi, referințele altor secole, unde, bunăoară, ideea de criză a umanității părea la fel de devastatoare precum este cea de azi. Tablou sumbru al Evului Mediu, așa cum ne este relatată în carte, înțesată cu tot soiul de răzmerițe și propagarea rapidă a ereziilor albigenzilor a făcut ca sfântul Anton să ducă o bătălie argumentată și o interpretare corectă și absolut necesară a Scripturii, „prin cuvinte simple”, descoperind sensuri spirituale profunde.

Totodată, florilegiul antonian, inserat în paginile cărții, scoate la lumină o serie de miracole săvârșite și atribuite Sfântului Anton și necunoscute spațiului nostru spiritual. Buchetul celor douăzeci și șase de miracole culese din Benignitas și Rigaldina, din arcul a peste două secole (1231- cca. 1435), vine să confirme solicitudinea săritoare și neobosită a sfântului Anton și să întregească legendarul miracolelor antoniene.

În această carte tabloul istoric este copleșitor, iar documentarea, fără îndoială, foarte temeinică, cu alte cuvinte avem de-a face cu o biografie ce ne pune dinainte actualitatea și originalitatea unuia dintre cei mai iubiți sfinți.

*

sfantul-care-imi-place

Sfântul care îmi place – 10 lei

Pietro Rossi, Sfântul care îmi place, colecția Viețile sfinților, Editura Serafica, Roman 2016; Format 12/19; pagini: 60, color; preț: 10 lei.

Cartea apărută la Editura Serafica, Sfântul care îmi place, în traducerea pr. Ioan Lupu, OFMConv., se înscrie în șirul biografiilor (multe/suficiente, cine știe?) ale Sfântului Francisc din Assisi, editate și publicate în limba română.

Francisc e un sfânt care fascinează realmente prin simplitate, iar cartea de față are darul de a-și însuși tocmai această particularitate serafică. Fără îndoială e o carte electrizantă nu atât prin demonstraționismul ei biografic, ci, mai ales, prin nimbul ei simplu, familial în a-l evoca pe sfântul din Assisi, cunoscut, recunoscut, iubit, admirat etc. Sunt fascinante, altminteri, coerența biografică și relatarea unor secvențe mai puțin cunoscute publicului larg, prin completarea pasajelor mai puțin evidențiate în arealul nostru spiritual; toate acestea asumate în decorul general al începuturilor franciscane.

Marele succes al cărții ar putea fi reprezentat tocmai de rapiditatea cu care este terminată lectura, dar succesul propriu-zis ar fi reprezentat de bagajul de stări acumulate în urma citirii scurtei și emoționantei biografii a seraficului Francisc.

Bunăoară, sfântul din Assisi este patronul și inițiatorul atâtor tradiții/ cutume însușite și perpetuate în biserică ori de anumite organizații sociale, de la indulgența obținută la Porțiuncula, la reprezentarea în premieră a scenei Nașterii Domnului de la Greccio, la expedițiile misionare dincolo de granițele propriei țări, până la implicarea laicilor în activitățile bisericești, la respectul și îndrăgirea creației (ecologie), la redactarea primului poem în limba vorbită a Italiei (Cântecul fratelui Soare) etc. Sunt multe astfel de premiere, însă nu urmărite ca ținte/ obiective, fie ele și bine intenționate, de carierist, ci sunt expresia și rodul unei intime simplități și întâlniri cu Dumnezeu.

Cartea ne oferă, așadar, pasajele și secvențele care l-au făcut pe Francisc să fie păstrat în tradiția Bisericii ca un piedestal solid și asimilat de către aceste spiritualități și mișcări civice sau să fie propus spre a reîmprospăta o umanitate istovită, mereu ajunsă la capătul puterilor, de fiecare dată când e nevoia mai mare.

Fără îndoială că fiecare își are o legenda sanctorum, sfinți la care apelează în situațiile curente ale vieții și a căror solicitudine nu poate rămâne în uitare. De unde și apropierea și îndrăgirea unui anume sfânt, de aceea nu încape vorbă că în urma citirii acestei cărții vom avea cu unul în plus.

***

Anton de Padova. Viața și spiritualitatea
Vergilio Gamboso, Editura Serafica, 2016; ISBN 978-606-770-038-1; colecția Viețile sfinților, 12/19 cm; 388 pp.; 25 de lei.

Sfântul care îmi place
Pietro Rossi, Editura Serafica, 2016; ISBN 9786067700282;  colecția Viețile sfinților, 12/19 cm; 60 pp. color; 10 lei.

*** 

În limita stocului disponibil, cărțile pot fi procurate prin comandă:
prin poștă: Editura Serafica, str. Teiului, 20; 611047 – Roman (NT);
prin e-mail: edituraserafica@yahoo.com;
prin telefon: 0741.120.321 (Orange); 0785.222.017 (Telekom mobil); 0233.744.611 (Telekom fix);
prin website (online): www.edituraserafica.ro

Distribuie cu: