Loading...

După 800 de ani

Papa Francisc l-a numit pe prefectul Congregației pentru Bisericile orientale, card. Leonardo Sandri, trimis al său special la manifestările prilejuite de cel de-al optulea centenar de la întâlnirea dintre Sf. Francisc din Assisi și sultanul Al-Malik Al-Kamel, care se vor desfășura în Egipt în zilele 1-3 martie 2019.

800 de ani de la întâlnirea dintre Sf. Francisc din Assisi și sultanul Egiptului, Al-Malik

Distribuie cu:

La manifestările care marchează în Egipt cel de-al optulea centenar de la întâlnirea dintre Sf. Francisc din Assisi și sultanul Al-Malik Al-Kamel, papa Francisc l-a numit trimis al său special pe card. Leonardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale. Manifestările centenarului au loc în Egipt în zilele 1-3 martie 2019. Din Misiunea Pontificală mai fac parte pr. Hani Bakhoum, vicar patriarhal, și pr. Kamal Labib, O.F.M., ministrul provinciei franciscane ”Sfânta Familie” din Egipt.

Sfântul Francisc din Assisi, ”Fericitul om al păcii” – se afirmă în scrisoarea papală de numire a card. Sandri ca trimis special – îi îndemna chiar și pe însoțitorii săi să se salute între ei prin cuvintele Scripturii ”Domnul să-ți dăruiască pacea!” (S. Franciscus, Testamentum, 23). El a înțeles bine cu inima sa că toate făpturile provin de la un singur Creator, ”singurul care este bun”, și că toți oamenii au îl El un singur Tată. De aceea, el ardea de dorința ca oamenii de pretutindeni să cunoască iubirea inefabilă a atotputernicului și milostivului Dumnezeu, ”care vrea ca toți oamenii să se mântuiască și să ajungă la cunoașterea adevărului” (1 Tm 2,3-4).

Din acest motiv a prescris în Regula sa ca atunci când inspirația divină îi mână pe Frați să meargă în rândul musulmanilor și al credincioșilor de altă religie, Frații să fie considerați pregătiți pentru a fi trimiși. Însuși Sfântul Francisc și-a asumat numeroase pericole când a dorit să fie primit de Sultanul Egiptului. Luându-și un Frate ca însoțitor, au fost conduși, din bunăvoința providenței, înaintea Sultanului. Cu inima neînfricată, Francisc, slujitorul lui Cristos, a răspuns că nu de oameni, ci de însuși Dumnezeul cel preaînalt a fost trimis ca să-i arate lui și poporului său calea mântuirii și să le vestească Evanghelia adevărului. La rândul său, Sultanul, admirând în omul lui Dumnezeu ardoarea sufletească și curajul, l-a ascultat cu plăcere (cf. Sf. Bonaventura, Legenda maior, 7-8).

La solicitarea nunțiului apostolic în Egipt, arhiepiscopul titular Bruno Musarò, papa Francisc spune că, primind cererea acestuia, a decis să acorde o pondere mai mare aniversării centenare numindu-l pe cardinalul Leonardo Sandri ”trimis al său extraordinar” care să-l reprezinte la manifestările aniversare și să transmită salutul său atât creștinilor cât și musulmanilor.

În scrisoarea sa, papa își exprimă speranța ”ca nimeni să nu coboare la calea violenței, cu atât mai puțin sub pretextul religiei, ci să comunice cu atât mai mult oamenilor Pacea și Binele, ca să împlinească cuvintele profetice: ”Niciun neam nu va mai ridica sabia împotriva altui neam” (Is 2,4). Drept care, continuă papa, lăudăm orice fărâmă de dialog, reconciliere și cooperare care îi duce pe oameni la comuniunea fraternă.

În fine, pontiful transmite îmbrățișarea sa plină de afecțiune față de toți cei care marchează această aniversare, la nivel civil și religios, în special pentru membrii Provinciei ”Sf. Familie” a Ordinului Fraților Minori din Egipt și ai Custodiei Franciscane a Țării Sfinte, surorile Congregației franciscane a Inimii Imaculate a Mariei precum și autoritățile și studenții Universității islamice Al-Azhar din Cairo.

Papa încredințează delegația pontificală rugăciunilor Sfintei Familii și Sfântului Francisc și asigură binecuvântarea sa apostolică celor menționați mai înainte și tuturor participanților la acest eveniment memorabil, precum și celor care susțin pacea și dialogul interreligios.

***

Material apărut pe www.vaticannews.va/ro

Distribuie cu: