Loading...

Duminică, 24 martie 2019, a III-a din Timpul Postului Mare – Anul C

Luca 13,1-9
În același timp, au venit unii care i-au povestit despre galileenii al căror sânge Pilat îl amestecase cu cel al jertfelor lor. El le-a răspuns: “Credeți voi că acești galileeni au fost mai păcătoși decât toți ceilalți galileeni pentru că au suferit aceasta? Vă spun, nicidecum! Dar dacă nu vă convertiți, cu toții veți pieri la fel. Sau credeți că cei optsprezece peste care a căzut turnul din Siloe și i-a ucis erau mai vinovați decât toți ceilalți oameni care locuiau în Ierusalim? Vă spun, nicidecum! Dar dacă nu vă convertiți, cu toții veți pieri la fel”. Apoi le-a spus această parabolă: “Un om a plantat un smochin în via sa și a venit să caute fructe în el, dar nu a găsit și i-a spus viticultorului: «Iată, sunt trei ani de când vin să caut fructe în smochinul acesta, dar nu găsesc. Așadar, taie-l! De ce să mai secătuiască pământul?» Acesta i-a răspuns: «Stăpâne, mai lasă-l și anul acesta pentru ca să-l sap de jur împrejur și să-i pun gunoi. Poate va face fructe la anul. Dacă nu, îl vei tăia»”.

 

Comentariu
Domnul nu este “Dumnezeul nenorocirilor”, ci al milostivirii și al răbdării. În sinteză acesta este mesajul pe care Cristos ni-l transmite și totodată ne invită la convertire continuă. Fragmentul evanghelic cuprinde o scenă din timpul predicării lui Isus, care învăța poporul cu autoritate, iar prin toate cuvintele și faptele sale se făcea vizibilă milostivirea lui Dumnezeu.  Acțiunea este una încărcată de tensiune și neînțelegeri. Oamenii sunt oripilați de acțiunea lui Pilat care din răzbunare a ucis un număr de galileeni, iar sângele l-a amestecat cu jertfele lor.  Oamenii sunt copleșiți de tradiții și idei preconcepute cu privire la credința lor și a modului de acțiune a lui Dumnezeu.

 “Credeți voi că acești galileeni au fost mai păcătoși decât toți ceilalți galileeni pentru că au suferit aceasta”? Vă spun, nicidecum! Dar dacă nu vă convertiți, cu toții veți pieri la fel. Prin această afirmație Isus i-a îndemnat pe ascultătorii săi să discearnă semnele timpului. Domnul este un Dumnezeu iubitor și se îndură până la al miilea neam de cei care în spirit de credință și în duh de pocăință își manifestă dragostea față de Creator. Al doilea eveniment critic relatat de Isus este moartea celor optsprezece persoane peste care a căzut turnul din Siloe, erau ei mai vinovați decât ceilalți locuitori ai Ierusalimului? Nicidecum. Dar dacă nu vă convertiți cu toții veți pieri la fel. Contemporanii lui Isus vedeau aceste nenorociri prin prisma mâniei lui Dumnezeu, însă aceste întâmplări sunt invitații de chemare la convertire.

După aceste două expuneri, Isus propune parabola smochinului neroditor, care deși foarte comun în livezile Palestinei devenise simbol al infidelității poporului Israel. Însuși Domnul se ocupă ca acestui smochin să nu-i lipsească nimic, îl sapă, îi taie vrejurile și trăiește în speranță că va aduce rod. Așteptarea rodului este consecința muncii asidue, însă acest pom se dovedește iar neroditor și steril. Milostivirea lui Dumnezeu nu are limite și permite în continuare smochinului să trăiască în speranța că va aduce rod anul viitor. Chemarea la convertire este universală, chemarea la convertire este continuă, doar în acest spirit putem produce roade spirituale bogate plăcute Domnului.

Chemarea la convertire îți este adresată și ție, pentru că Domnul continuă să fie prezent și să se preocupe constant de creatura Sa. Această grijă paternă este capabilă să transforme cu adevărat orice situație, sterilitatea să devină fertilă, iar starea de păcat să fie transformată în stare de har. Nu este suficient doar harul ci fiecare este chemat să colaboreze cu harul primit pentru a aduce roade vrednice de chemarea primită. Doar printr-o convertire sinceră putem colabora la harul primit iar smochinul din tine va produce încă din această primăvară flori care se vor transforma în roade vrednice de Dumnezeu. De acum totul depinde de tine!

Sfântul Francisc de Asissi s-a lăsat cu adevărat antrenat de nevoia de convertire, iar viața lui a devenit evanghelie vie și ghid spiritual pentru mulți frați care ulterior s-au lăsat inspirați de carisma sfântului.

 

Din Izvoarele Franciscane
FF 1010: Acest Sfânt știe bine cum să-i ajute pe toți cei care îl invocă, și nici nu întârzie să vină în ajutorul oamenilor. În Spania, lângă San Facondo, un bărbat avea în grădină un vișin, care producea fructe copioase în fiecare an, iar pe fructele lui obținea bani frumoși. Odată ce copacul s-a uscat, s-a uscat de la rădăcini. Stăpânul a vrut să-l taie, ca să nu mai ocupe loc, dar, sfătuit de un vecin a cerut binecuvântarea Sfântului Francisc, iar acesta i-a urmat sugestia. Împotriva oricărei speranțe, pomul, într-un mod miraculos la vremea aceea, a revenit la viață, apoi a înflorit și a început să producă roade ca mai înainte. De atunci, din recunoștința unui har atât de mare, omul acesta a trimis mereu fructele călugărilor.

 

Distribuie cu: