Loading...

Drăgești, prima biserică franciscană greco-catolică din România

Calde mulţumiri fraţilor franciscani care au fost şi care mai sunt pe aceste meleaguri româneşti. Pace şi bine!

Drăgești, prima biserică franciscană greco-catolică din România.

Distribuie cu:

Cu ocazia sǎrbǎtoririi Sfântului Anton de Padova, fraţii franciscani din Oradea au organizat pelerinajul anual de la Drǎgeşti, judeţul Bihor, unde acest sfânt este patronul spiritual al comunitǎţii. De 20 de ani, Sfânta Liturghie se desfǎşoarǎ în sala cǎminului cultural pentru cǎ biserica noastrǎ, ridicatǎ cu mari eforturi umane şi materiale, este folositǎ de fraţii ortodocşi. Ȋn aceastǎ duminicǎ de 11 iunie, este închisǎ. Aşa a fost şi anul trecut, lǎsând o durere în sufletele noastre, a credincioşilor greco-catolici.

Pǎrintele Blǎjuţ Mihai împreunǎ cu părintele Robu Iulian au ştiut sǎ transmitǎ spiritul sǎrbǎtorii, vorbind minunat despre anii petrecuţi de Sfântul Anton la Camposampiero şi mesajul evanghelic mereu actual de a ne converti spre Domnul Isus Cristos, pentru a ne pregǎti a ajunge în Ȋmpǎrǎţia Sa, adicǎ în Paradis.

Momentele liturgice au fost animate de talentaţii tineri din grupul Allegria: Demian George, Goţia Ştefana, Nicoriciu Alexandra, Somolan Darius, Pop Lucian, Vizer Stefan. La finalul ceremoniei s-au binecuvântat copii şi crinii, s-au ridicat rugǎciuni cǎtre Sfântul Anton, mare fǎcǎtor de minuni, iar pǎrintele paroh a miruit toţi credincioşii şi a dǎruit flori de crini.

Cu aceastǎ ocazie, am aflat cǎ s-au împlinit în luna mai, 90 de ani de la aprobarea Congregaţiei Pro Ecclesia Orientali de a se pregǎti preoţi în rit oriental din Ordinul Franciscan Conventual pentru a ajuta Episcopia Greco Catolicǎ.

La cererea Episcopului Traian Frenţiu, franciscanii moldoveni au venit în 1929 şi au primit trei din cele mai grele şi pǎrǎsite parohii ale Bihorului: Drǎgeşti (fr. Dominic Niculǎeş), Gruilung şi Dicǎneşti (fr.Ion Gârleanu). Dupǎ şapte ani, erau 6 fraţi cu mai multe bisericuţe ridicate şi cu falnica bisericǎ din Drǎgeşti decretatǎ loc de pelerinaj în cinstea Sfântului Anton de Padova.

Papa Pius al XI-lea a înzestrat acest Sanctuar „in perpetum” cu Indulgenţǎ plenarǎ „toties qunties”, în ziua de 13 iunie şi duminica apropiatǎ. Biserica s-a sfinţit în 14 iunie 1936, devenind un cunoscut şi important loc de pelerinaj în toatǎ regiunea, pânǎ în 1948.

Calde mulţumiri fraţilor franciscani care au fost şi care mai sunt pe aceste meleaguri româneşti. Pace şi bine!

***

Material apărut pe www.egco.ro

Distribuie cu: