Loading...

Două cărți noi la editura Serafica

Recent, la editura Serafica au văzut lumina tiparului: „Cântarea Cântărilor”, autor Tiziano Lorenzin, și „Fericrile tăticilor”, autor Gregory K. Popcak.

Două cărți noi la editura Serafica: „Cântarea Cântărilor”, autor Tiziano Lorenzin, și „Fericrile tăticilor”, autor Gregory K. Popcak

Distribuie cu:

„Cântarea Cântărilor”, autor Tiziano Lorenzin, trad. pr. Eugen Blăjuț, OFMConv.
Cartea apare în format 14×20 cm, are 178 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria „Sfântul Anton de Padova” din Roman (sau online www.serafica.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 18 lei.

La editura Serafica a văzut lumina tiparului cartea „Cântarea Cântărilor”, autor Tiziano Lorenzin, traducere pr. Eugen Blăjuț, OFMConv.

Am putea spune că noua apariție editorială este una „cu greutate”, întrucât autorul – doctor docent în teologie sacramentală, profesor, biblist franciscan și participant la traducerea Bibliei în limbajul actual, tratează probabil cea mai cunoscută scriere din Vechiul Testament, din mai multe perspective. În acest fel, se evită capcana în care au căzut mulți autori contemporani care s-au aplecat asupra Cântării Cântărilor, și anume aceea de a o restrânge la o simplă colecție de cântece de iubire. Tiziano Lorenzin demonstrează, în paginile de față, că această carte – emblematică pentru Vechiul Testament – are un mesaj mult mai profund decât un cântec de dragoste. În interpretarea acestei scrieri autorul folosește, cu o naturalețe care îl face să fie înțeles de profani și de autorii de gen deopotrivă, trei instrumente: observația, interpretarea și actualizarea. Dacă observația trasează linii generale cu privire la versetele biblice, interpretarea fragmentelor e una extrem de complexă, și totuși, simplă (nu simplistă). Aici sunt folosite trei mecanisme de interpretare: lectura textului (o analiză morfo – sintactică a fiecărui vers), lectura intertextuală și lectura creștină. Dacă lectura intertextuală are rolul de a da autenticitate scrierii, prin raportarea la indici geografici identificabili în Israelul antic și la scrieri anterioare (Geneză, Profeți), lectura creștină realizează continuitatea Vechiului Testament în Noul Testament și în Biserica zilelor noastre.

Astfel, se realizează o consistență a textului ușor de intuit: dialogul (considerat primar) iubit – iubită devine o alianță între Dumnezeu și noul Israel, care se concretizează în promisiunea lui Cristos de a mântui Biserica creștină.

Ultimul instrument (aparent insignifiant și plasat în finalul fiecărui capitol) coagulează viziunea autorului și redă Cântării Cântărilor caracterul de actualitate: iubirea dintre bărbat și femeie e, de fapt, alianța lui Dumnezeu cu noul Israel (metaforă a omului nou), care nu se împlinește decât în promisiunea lui Cristos de mântuire a Bisericii Sale.

* * *

„Fericirile tăticilor”, autor Gregory K. Popcak, trad. Darie Croitoriu.
Cartea apare în format 14×20 cm, are 228 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria „Sfântul Anton de Padova” din Roman (sau online www.serafica.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 20 lei. 

La editura Serafica a avut lumina tiparului cartea „Fericirile tăticilor”, autor Gregory K. Popcak, traducere Darie Croitoriu.

Apariția acestui volum ar putea părea surprinzătoare din cel puțin două puncte de vedere. În primul rând, se pune întrebarea de ce o carte care te învață să fii un bărbat evlavios în general, și tată credincios, în special? Însuși autorul, expert în aplicații practice ale teologiei trupului, recunoaște că a fi tată este o muncă grea, dar binecuvântată. Paginile de față sunt pentru fiecare tată care vrea să afle ce e necesar pentru a revendica, atât familia, cât și lumea, pentru Cristos.

În al doilea rând ar putea părea ciudată raportarea celor opt fericiri – esențiale în viața creștină –, la paternitatea pământească. În acest volum, cele opt fericiri proclamate de Isus devin cele opt fericiri ale tăticilor, putând ajuta orice bărbat să devină un tată după inima lui Dumnezeu.

Fiecare capitol al cărții este de fapt, o meditație asupra fiecăreia dintre cele opt fericiri, dar privită din punct de vedere al tatălui sau al unui bărbat pe cale să devină tată. Și nu e o meditație seacă, lipsită de puncte umane de sprijin ci ancorată extrem de eficient în realitățile societății de azi. Fiecare fericire este explicată prin prisma raportării tatălui la relația cu Dumnezeu, cu soția și cu proprii copii. Fiecare dintre aceste trei aspecte este însoțit de interogații reflexive și situații în care orice tată se poate recunoaște, într-un moment sau altul.

De asemenea, fiecare capitol se încheie cu o scurtă rugăciune ce finalizează cum nu se poate mai bine drumul fiecărui tată prin fiecare fericire.

Cu toate că este autor a peste 20 de cărți care integrează teologia catolică și psihologia consilierii, autorul nu se lasă furat de termeni de specialitate și pretențioși. Clar și concis, cu exemple reale și apelând la cercetări de ultimă oră, cum ar fi bioetica sau neuroștiințele, Gregory Popcak coboară cele opt fericiri de pe munte direct în familia creștină, în contextul societății de azi – tot mai lipsită de adevărați tați creștini. Fără a se erija în interpret biblist sau terapeut de cuplu, autorul propune taților și bărbaților un mod prin care îndatoririle lor de capi ai familiei redobândesc adevărata semnificație creștină, debarasată de un cotidian fără identitate, care rezumă calitatea de tată la cea de simplu întreținător al familiei.

* * *

Cântarea Cântărilor
Autor Tiziano Lorenzin, trad. pr. Eugen Blăjuț, OFMConv, editura Serafica, 2020, ISBN 978-606-770-165-4, 14×20 cm, 178 p., 18 lei.

Fericirile tăticilor,
 Autor Gregory K. Popcak, trad. Darie Croitoriu, editura Serafica, 2020, ISBN 978-606-770-162-3, 14×20 cm, 228 p., 20 lei.

* * *

Aceste cărţi, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

  • prin poştă: Editura „Serafica”, str. Teiului, 20; 611047-Roman (NT)
  • prin e-mail: edituraserafica@yahoo.com
  • prin telefon: 0741.120.321; 0768.192.777
  • prin website (online): www.edituraserafica.ro
  • direct din Librăria „Sfântul Anton” din Roman (incinta Seminarului Teologic Franciscan)
  • sau la librăriile catolice partenere

Album Foto:

Distribuie cu: