Loading...

Doamne, învaţă-ne să ne rugăm!

«Evangheliile ne oferă portrete foarte vii ale lui Isus ca om al rugăciunii. În ciuda urgenței misiunii sale și a febrilităţii atâtor oameni care îi solicită prezenţa, Isus simte nevoia de a se retrage în singurătate și de a se ruga», a spus papa Francisc la începutul catehezei din cadrul audienţei generale de miercuri, 5 decembrie 2018, desfăşurată în Aula Paul al VI-lea, din Vatican.

Papa Francisc

Distribuie cu:

Anunţând începutul unui nou ciclu de cateheze, dedicate rugăciunii „Tatăl nostru”, pontiful s-a oprit asupra atitudinii de rugăciune ce caracterizează existenţa lui Isus, analizând modul lui Isus de a se ruga:

Papa Francisc: «Isus se ruga cu intensitate în momentele publice, împărtășind liturghia poporului său, dar căuta și locuri retrase, separate de vârtejul lumii, locuri care să-i dea posibilitatea să coboare în secretul sufletului său: [El] este profetul care cunoaște pietrele deșertului și se urcă pe înălţimea munților. Ultimele cuvinte ale lui Isus, înainte de a muri  pe cruce, sunt cuvinte din Psalmi.»

Explicând totodată că Isus se ruga asemenea fiecărui om din lume, pontiful a evidenţiat însă că modul lui Isus de a se ruga conţinea şi ceva misterios, un aspect care nu a trecut neobservat în rândul ucenicilor săi, odată ce aceştia îi spun Mântuitorului: ‘Doamne, învaţă-ne să ne rugăm’ (Lc 11,1)

Papa Francisc: «Iar Isus nu-i refuză, nu manifestă gelozie faţă de intimitatea legăturii cu Dumnezeu Tatăl, ci a venit tocmai pentru a ne face să pătrundem în această relaţie. Şi astfel devine maestru de rugăciune pentru discipolii săi, după cum vrea să fie pentru noi toţi. Şi noi ar trebui să spunem: „Doamne, învaţă-mă să mă rog. Învaţă-mă”.

Spunând că avem mereu de învăţat în privinţa rugăciunii, chiar dacă ne rugăm de mulţi ani, papa Francisc a evidenţiat că „rugăciunea omului, această dorinţă care ia naştere, în mod atât de spontan, din sufletul său, este poate unul dintre misterele cele mai dense ale universului”. Pontiful a amintit şi de rugăciunile inoportune care, în cele din urmă sunt respinse de Dumnezeu, precum rugăciunea fariseului din Parabola vameşului si a fariseului.

Papa Francisc: «Prin urmare, începând acest ciclul de cateheze despre rugăciunea lui Isus, lucrul cel mai frumos si mai just pe care cu toţii trebuie să-l facem este să repetăm invocaţia discipolilor: „Doamne, învaţă-ne să ne rugăm!”. Cu siguranţă, Isus nu va lăsa să cadă în gol invocaţia noastră.»

Primiţi acum binecuvântarea papei Francisc de la finalul audienţei generale de miercuri, 5 decembrie, a cărei cateheză a fost dedicată rugăciunii lui Isus.

***

Material apărut pe www.vaticannews.va/ro

Distribuie cu: