Loading...

Despre Salvator și eroii din viața de zi cu zi

Există momente când un astfel de erou are curajul de a face un pas în față și dă mărturie despre încercările dure prin care a trecut. „Bună, sunt Andra. M-am născut în Roman și aceasta este viața mea”.

Distribuie cu:

Acesta a fost mesajul predicii în jurul căreia noi, tinerii din comunitatea „Sfântul Bonaventura”, ne-am adunat pe 20 noiembrie, în solemnitatea Cristos, Regele Universului. Dar Isus nu a fost un simplu Salvator, ci și un erou pentru că, în momentele dificile, a ales să se sacrifice pe sine pentru a ne putea salva pe noi. Iar acest lucru e cel mai frumos act de eroism.

Cred că tocmai datorită acestui gest al lui Isus, oamenii au devenit la rândul lor, adevărați eroi în viața lor de zi cu zi. Am primit puterea și energia de a fi  mai rezistenți, de a îndura dureri mari, suferințe fără seamăn, atât la nivel fizic, cât și la nivel spiritual. Oricât de greu ne este să facem față problemelor din viața de zi cu zi, majoritatea dintre noi își găsesc, chiar și în cele mai grele momente, o doză de eroism și speranță care îi ajută să meargă mai departe.

Eroii din viața de zi cu zi au vieți obișnuite și greutăți pe care nu le conștientizăm, dar pe care ei le suportă cu stoicism. Se trezesc obosiți la 6 dimineața, după doar câteva ore de somn, își pun căciula groasă și pulovere pe ei pentru a trece peste încă o zi de muncă într-o hală friguroasă. Locul de muncă spre care se îndreaptă nu le aduce prea multă plăcere, dar le oferă o oarecare stabilitate. În alte cazuri, pleacă spre birou măcinați de nesiguranța jobului pe care îl au.

Eroii care nu muncesc, studiază și sunt preocupați de parțialele care le bat la ușă. Dar, chiar și în aceste momente, își rup din timpul lor pentru a pregăti o adorație frumoasă pentru ceilalți sau o activitate pentru cercetașii cu care lucrează în weekend. Uneori, viața lor se împarte între opt ore de muncă și cele patru-cinci ore de masterat. E nevoie și de timp pentru învățat, așa că programul de somn se subțiază tot mai mult.

Alteori, eroii sunt prinși în atâtea lucruri pe care le au de făcut, dar acceaptă cu seninătate noile provocări. Printre rugăciuni, spovezi, ajutorul dat săracilor și discuțiile cu credincioșii care vin să vorbească despre problemele lor zilnice, e oricând timp și pentru întâlniri cu tineri sau program cu cercetașii.

Dar prietenii noștri, ieșirile, timpul liber, un pic de relaxare? Sunt lucruri pe care le sacrificăm câte puțin în fiecare zi. Uneori eroii din viața cu zi înfruntă provocări de nesuportat. O plimbare de seară și o traversare pe trecerea de pietoni poate deveni o noapte de suferință petrecută în spital. Ce e impresionant e că rezistă mereu, oricât de grea le e provocarea. Și ce e mai frumos să revezi acel erou pe picioarele sale, cu un zâmbet frumos pe chip și o bucurie nemărginită în suflet: „Sunt așa fericită să fiu aici cu voi”.

Însă, cea mai dură provocare e lupta cu ei însuși. Frica de singurătate și de neacceptare, dorința de a fi iubiți, înțeleși și apreciați, ambiția de a reuși în așteptările pe care ni le facem. Acestea sunt stările cu care ne luptăm în fiecare zi. Acum, când vorbim sau citim despre asta nu prea pare ceva dificil, dar realitatea e că.. atunci când treci prin aceste stări, totul „este greu, e foarte greu. E dificil! Îți vine să țipi durerea din interior, să plângi ore în șir”.

Există momente când un astfel de erou are curajul de a face un pas în față și dă mărturie despre încercările dure prin care a trecut. „Bună, sunt Andra. M-am născut în Roman și aceasta este viața mea”.

Iar povestea de viață a Andrei e impresionantă și oricât aș încerca să o rezum în cuvinte, nu ar putea cuprinde cu adevărat esența și toate trăirile ei. Trebuie să o cunoașteți! E o poveste despre a nu avea nimic și a avea totul, despre distracție și alegeri greșite, despre un rozariu pierdut într-un club bucureștean și regăsit lângă o statuie a Fecioarei Maria aflat la mii de kilometri depărtare. Dar mai ales, este vorba de o lungă suferință și de căutare a credinței.

Mărturia ei a fost un mesaj de speranță și încurajare pentru noi, ceilalți eroi obișnuiți care continuăm să ne confruntăm în fiecare zi cu provocări personale, sociale sau spirituale. „Dumnezeu vorbește prin ea”, a spus la final cineva care i-a ascultat mărturia. Iar Isus s-a sacrificat pentru ca toți acești eroi să își găsească la rândul lor curajul de a trece peste încercările lor.

„Isus putea să se salveze, dar a ales să ne salveze pe noi”

Album Foto:

Distribuie cu: