Loading...

Cortona: Întâlnirea fraților români

În perioada 26-28 noiembrie 2019 s-a desfășurat la Cortona întâlnirea fraternă anuală a fraților români care activează în Italia. Programul întâlnirii a început în după-amiaza zilei de 26 noiembrie, odată cu sosirea fraților din diferitele părți ale Italiei de la Como, Padova, Venezia, Treviso, Roma, Campobasso, L’Aquila și Assisi, participând, mai apoi, toți împreună la o cină specific românească. La întâlnire a participat și fr. Sorin Giurgi, vicar provincial, prezent pentru vizita canonică a fraților români din zona Italiei Centrale.

Întâlnirea fraților români la Cortona

Distribuie cu:

A doua zi, de dimineață, frații au celebrat Sfânta Liturghie, momentul central al întâlnirii. Semnificative au fost cuvintele de îndemn adresate la începutul celebrării euharistice de părintele Sorin, prin care indica că o adevărată fraternitate se construiește în jurul sfântului altar deoarece prin relația personală și în comuniunea cu Cristos se realizează și comuniunea fraternă. După Sfânta Liturghie, frații sub îndrumarea fratelui Gabriel Căliman, au putut înțelege câte ceva din cultura artistică locală, dar și din istoria orașului care își are originile în îndepărtata perioadă etruscă. A urmat mai apoi vizita la Bazilica Sfintei Margareta de Cortona, terțiară franciscană și sfânta penitentă care a trăit în a doua jumătate a secolului al XIII-lea. De asemenea, frații au avut posibilitatea să viziteze și orașul Arezzo, în special Bazilica Sfântului Francisc, cu frescele artiștilor Piero della Francesca, Spinello Aretino și Luca Signorelli, precum și Catedrala construită la sfârșitul secolului al XIII-lea.

După-amiază, frații au vizitat și două locuri de importanță fundamentală pentru istoria și tradiția franciscană, care au avut în centrul atenției strânsa legătură dintre sfântul Francisc și fratele Elia, primul ministru general al Ordinului: Eremo delle Celle, situat în mijlocul naturii pe unde Sfântul Francisc a trecut, se retrăgea în rugăciune și unde a conceput Testamentul spiritual și Biserica Sfântului Francisc din Cortona, construită de fratele Elia, unde sunt prezente cele trei relicve ale Sfântului Serafic și o relicvă prețioasă din lemnul sfintei Cruci.

După celebrarea Vesperelor, a avut loc un schimb de păreri și un dialog fratern despre realitatea actuală a Provinciei având în perspectivă și pregătirea personală pentru viitorul Capitul Provincial. Apoi, seara a continuat cu cina și momentul de fraternitate.

Întâlnirea fraterna s-a încheiat, joi dimineața, 28 noiembrie, cu Sfânta Liturghie, după care frații s-au salutat și s-au întors în locurile unde își desfășoară slujirile.

Distribuie cu: