Loading...

Conferințe organizate la Colegiul Seraphicum: Despre migrație

În prezența fratelui Marco Tasca, Ministrul General al Ordinului Fraților Minori Conventuali și a fratelui Dinh Anh Nhue Nguyen, Decanul Facultății, cei care au conferențiat au contribuit semnificativ la înțelegerea acestui cadru complex.

Seraphicum: Despre imigrație.

Distribuie cu:

Marți, 4 aprilie 2017, la Seraphicum, Facultatea de Teologie „San Bonaventura” și Institutul „Mulieris dignitatem” pentru unitatea-dualitatea dintre bărbat și femeie au organizat o sesiune științifică, bogată în reflecții, idei și dezbateri. Fratele Giulio Cesareo OFMConv, Președintele Institutului „Mulieris Dignitatem” și Profesor de Teologie morală a propus această zi cu scopul de a da studenților, dar și celor care, zi de zi, asistă neputincioși la criza umanitară din ce în ce mai gravă, oportunitatea de a reflecta la consecințele și aspectele importante ale acestei crize.

În prezența fratelui Marco Tasca, Ministrul General al Ordinului Fraților Minori Conventuali și a fratelui Dinh Anh Nhue Nguyen, Decanul Facultății, cei care au conferențiat au contribuit semnificativ la înțelegerea acestui cadru complex. Mai întâi, fratele Victor Mora OFMConv, profesor de Sfânta Scriptură, a vorbit despre „Migranți și migrații în Biblie”. „Problema migrației latino-americanilor în Statele Unite prin Mexic” a fost centrul intervenției fratelui Christopher Dudek OFMConv, cetățean american și student la Seraficum, care ne-a oferit o panoramă aprofundată și documentată asupra evenimentelor de peste Ocean, în special după alegerea Președintelui Donald Trump.

Suferința, tortura, privațiunile, frica și umilirea refugiaților au stat în centrul mărturiei emoționante a lui Léonard Ngavandje Nsima și Etienne Alimondo Wenge, refugiați din Republica Congo, găzduiți de comunitatea fraților minori conventuali din piața Santi Apostoli din Roma unde, a subliniat Léonard Ngavandje Nsima, „viitorul meu a început să capete sens”.

În sfârșit, ultima conferință a oferit „Evaluarea eclezială modului de reacție al Occidentului” despre care a vorbit părintele Stefano Zamboni, preot dehonian, teolog și profesor de Teologie morală, fost director al cunoscute Rivista di Teologia morale. „Un fenomen permanent și structural care – a subliniat – necesită răspunsuri complexe din punct de vedere social, politic, cultural și religios. Migrațiile au existat dintotdeauna, dar astăzi ele sunt forțate fie de războaie, persecuții, extinderea deșertului fie datorită contextului globalizat care generează diferențe foarte mari între diferitele părți ale lumii”.

„Teologia – a conchis fratele Giulio Cesareo – are menirea de a privi realitatea în modul său propriu, provocând conștiința creștină să dea naștere unei noi culturi… Vom putea contribui eficient la rezolvarea problemei migrației dacă în fiecare om îl vom descoperi pe Dumnezeu și pe noi înșine”.

(traducere din limba italiană de fr. Cristian Clopoțel)

***

Material apărut pe www.ofmconv.net

Album Foto:

Distribuie cu: