Loading...

Comemorarea PS Ioan Duma

Vineri, 5 noiembrie 2021, la 125 de ani de la nașterea PS Ioan Duma (5 noiembrie 1896), în biserica parohială „Sfântul Mihail” din Valea Mare (BC), locul de baștină al Preasfințitului, a fost celebrată o Sfântă Liturghie în memoria acestui slujitor al Domnului și mărturisitor curajos al credinței în timpuri de restriște.

Valea Mare: Comemorarea PS Ioan Duma, OFMConv., la 125 de ani de la naștere

Distribuie cu:

Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Emilian Dumea, vicar provincial al Provinciei „Sf. Iosif” din România a Fraților Minori Conventuali, alături fiind pr. Damian Pătrașcu, Ministru provincial, pr. Iosif Dămătăr, parohul comunității, și pr. Eugen Diac. La scaunul de spovadă a fost prezent pr. vicar Amariei Paul-Eduard.

La această Sfântă Liturghie au fost aduse din arhiva Curiei Provinciale și expuse în fața altarului crucea pectorală, inelul și ștampila care au aparținut Preasfințitului Ioan Duma, episcop titular de Iuliopolis, pentru Dieceza de Iași.

În cadrul predicii ținute de pr. Damian Pătrașcu, după ce a fost evocată personalitatea Preasfințitului, acesta a dezvoltat două gânduri exprimate de Preasfințitul Ioan, în jurnalul său, și anume: „cel mai important lucru în slujirea preoțească este Sfânta Liturghie zilnică și programul spiritual”.  Și, „să ne convingem că trebuie să devenim sfinţi cu orice preţ”.

Într-adevăr, Preasfințitul Ioan a demonstrat prin întreaga sa existență că Euharistia a fost centrul vieții sale, jertfind și jertfindu-se în același timp, și știind să profite de orice situație și cu orice preț pentru a se sfinți. Ucenic fidel al Sărăcuțului din Assisi, a urcat pe crucea lui Cristos, și de acolo a luptat activ și neînfricat împotriva dușmanilor care voiau să subjuge Biserica și credința din inimile oamenilor. Dovadă stau cele „câteva” mii de pagini din dosarul întocmit de brațul lung și atent al Securității, care l-a urmărit clipă de clipă tot timpul vieții sale. În ciuda acestei persecuții sistematice, Preasfințitul nu a pierdut nicio ocazie pentru a se sfinți, știind că  trebuie să ne sfințim cu ce avem la îndemână, și nu cu ce credem că avem sau visăm că am putea avea.

La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a intonat prohodul pentru odihna sufletului Preasfințitului Ioan.

Pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu
Ministru provincial

Album Foto:

Distribuie cu: