Loading...

Cinci frați franciscani au fost hirotoniți preoți la Iași

Vineri, 23 iunie, în Sărbătoarea „Inimii preasfinte a lui Isus”, 13 tineri au primit darul sfintei preoții, în catedrala romano-catolică din Iași, prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel.

Cinci frați franciscani au fost hirotoniți preoți la Iași.

Distribuie cu:

După un lung drum de formare intelectuală, umană și spirituală, cei 13 diaconi au fost hirotoniți preoți: 8 pentru Dieceza de Iași și 5 frați franciscani conventuali pentru Provincia „Sf. Iosif” din România: fr. Marius-Andrei Blaj (Sagna, 01.06.1989; fr. Robert Cojoc (Berzunţi, 15.11.1989); fr. Paul-Aurel Işciuc (Satu Nou-Rediu, 07.04.1989); fr. Andrei Mîrţ (Pildeşti, 26.10.1989); fr. Mihai Percă (Săbăoani „Înălţarea Sfintei Cruci”, 10.02.1988).

Înainte de marea sărbătoare, însă, joi seara începând cu ora 20:30, în Capela Institutului Franciscan din Roman, toți frații ne-am unit timp de o oră pentru o veghe de rugăciune, iar cei 5 diaconi franciscani au făcut profesiunea de credință în fața lui Dumnezeu, meditând împreună asupra măreției darului sfintei preoții și a binecuvântării pe care o revarsă Dumnezeu asupra noastră, a tuturor, prin aceste vocații. Celebrarea a fost prezidată de fratele Teofil Petrișor, Ministru provincial al Provinciei „Sf. Iosif” din România, care la final i-a felicitat și încurajat pe diaconi pentru faptul că au ales să spună un DA cu toată inima lui Dumnezeu.

Liturghia de hirotonire a avut loc la ora 11:00, în catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” și Iași și a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Au participat și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, părintele Teofil Petrișor, Ministru provincial al Provinciei „Sf. Iosif”, profesori ai celor două institute unde au studiat candidații, numeroși preoți, părinți, rude și mulți credincioși.

Plini de emoții, după proclamarea evangheliei, auzindu-și numele, fiecare dintre candidați a răspuns cu glas puternic: PREZENT.

După terminarea Sfintei Liturghii, mulțimea de rude, prieteni, colegi și apropiați ai preoților nou sfințiți, în ropote de aplauze și cu flori în mână, îi așteptau afarăm cântându-le din toată inima tradiționalul „La mulți ani!”.

Cei 5 frați franciscani nou sfințiți întru Sfânta Preoție au celebrat în aceeași zi de hirotonire, începând cu ora 18:30, și prima lor Sfântă Liturghie în capela Institutului Teologic Franciscan din Roman, acolo unde mulți ani de-a rândul și-au petrecut timpul în rugăciune încercând să înțeleagă planul lui Dumnezeu cu ei. La celebrare au participat și Ministrul provincial, Teofil Petrișor, părinții formatori, profesorii și studenții de la Institut. Cu zâmbete pe buze și plini de bucurie pentru frații noștri mai mari, le-am cerut noilor preoți prin vocea părintelui Marius-Petru Bîlha, rector al Institutului Franciscan din Roman, să celebreze Sfânta Liturghie pentru noi și, mai apoi, să ne ofere binecuvântarea de preoți nou sfințiți.

În cadrul omiliei, părintele Mihai Percă a subliniat faptul că Isus ne vrea preoți după inima sa; preoți cu inima blândă și smerită, plină de iubire.

La finalul Sfintei Liturghii, în câteva cuvinte simple, preoții celebranți au adus mulțumire lui Dumnezeu pentru că le-a încredințat o misiune nobilă; familiilor care i-au educat la viața creștină și au făcut să crească în ei germenul vocației; Provinciei franciscane pentru că i-a primit, susținut și format în acești ani; tuturor formatorilor care i-au ajutat să crească în trăirea vieții fraterne; părinților spirituali pentru îndrumare; părintelui provincial, Teofil Petrișor, pentru grija pe care o are față de ei; întregii echipe formative: părintelui rector, Marius-Petru Bîlha, părinților vicerectori: Ioan Lupu și Vlad Bogdan Bejan și, nu în ultimul rând, părintelui spiritual Marius Vătămănelu pentru acest an în care le-a fost alături; părinților profesori; fraților studenți, fără de care nu puteau să parcurgă acest drum, dar împreună cu ei au format o fraternitate trăind idealul evanghelic după modelul Sfântului Francisc de Assisi.

Pace și bine!

***

Fiul Omului nu a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească și să-și dea viața ca răscumpărare pentru mulți! (Mt 20,28) …

Posted by Provincia OFMConv. din România on 23 Iunie 2017

Distribuie cu: