Cercetașii Franciscani în Ferentari
„Cercetașii Franciscani” sunt un grup de cercetași care a apărut în luna octombrie a anului trecut și și-a propus să lucreze cu copii aflați în cele mai dificile situații.

Distribuie cu:
Duminică, 17 septembrie 2017, patrula de exploratori a Cercetașilor Franciscani a oferit acces la consultări medicale pentru 10 copii care locuiesc în condiții improprii la marginea zonei Ferentari. Activitatea a avut loc în cadrul proiectului „Igienă, Prietenie și Natură”, susținut de șase adolescenți cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani.
„Cercetașii Franciscani” sunt un grup de cercetași care a apărut în luna octombrie a anului trecut și și-a propus să lucreze cu copii aflați în cele mai dificile situații. În acest context, am identificat multe lipsuri și nevoi cu care comunitatea din Ferentari și Rahova, zone în care activăm, se confruntă. Una dintre problemele identificate a fost lipsa unei igiene minime, efect al condițiilor de trai modeste și a lipsei de posibilități. În plus, s-a identificat nevoia de a oferi copiilor consultări medicale pentru a evalua starea lor de sănătate.
În cadrul proiectului „Igienă, Prietenie și Natură”, exploratorii au venit cu soluții prin care să contribuie la aceste lipsuri, iar acestea s-au concretizat printr-o primă activitate care a avut loc duminică, 17 septembrie. În cadrul activității s-au făcut consultări medicale, a fost evaluată starea de sănătate a copiilor și s-au oferit obiecte de igienă.
***
„În weekendul care tocmai a trecut, ne-am întâlnit pentru a da start proiectului. Sâmbătă ne-am organizat și am cumpărat cele necesare pentru igienă, timp în care ne-am și simțit bine pentru ca eram împreună. Duminică am împărțit cele cumpărate, oferind copiilor și un control medical general pentru a evalua starea lor de sănătate. Prin acest proiect vrem să aducem zâmbetul pe buze copiilor și să le oferim condiții mai bune de trai, dar este o provocare nouă și pentru noi, fiind pentru prima dată când facem așa ceva.”, a declarat Alice Nadine Cătrea, coordonatoarea proiectului.
„Activitatea desfășurată duminică, 17 septembrie, am așteptat-o cu nerăbdare, asta deoarece, uneori, când eram mai mică, aveam nevoie de un mic ajutor de acest fel, de care nu am avut parte. Să particip ca ajutor al lui Alex, tânărul care a efectuat consultările medicale, a fost super interesant. Îi mulțumesc pentru efortul depus și pentru modul drăguț în care a tratat copii!”, a afirmat și Yasmina Zeghici, responsabilă de programe în cadrul proiectului.
***
În perioada următoare, proiectul va cuprinde cel puțin două vizite la școli speciale sau orfelinate/centre de plansament, locații în care exploratorii vor desfășura activități cercetășești, iar în noiembrie va avea loc o ieșire de două zile în natură.
Proiectul „Igienă, Prietenie și Natură” are loc în cadrul programului ONCR (Organizația Națională Cercetașii României) – „Lideri Implicați în Dezvoltare Locală”, implementat împreună cu Lidl Romania.