Loading...

Celebrarea jubileului de 100 de ani al Armatei Maicii Domnului

Îi aducem mulțumire lui Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, pentru marele dar pe care ni l-a făcut nouă prin Mama Cerească, Neprihănit Zămislită!  AVE MARIA!

Moment din celebrarea Sfintei Liturghii la Luizi-Călugăra.

Distribuie cu:

Provincia „Sfântul Iosif” din România celebrează anul acesta Jubileul de 100 de ani de la înființarea Armatei Maicii Domnului, asociaţie publică internaţională de drept pontifical. Fondatorul acestei asociații este Sfântul Maximilian Maria Kolbe, un frate franciscan conventual polonez care, în toamna anului 1917, aflându-se la studii la Roma, împreună cu încă alți 6 confrați franciscani, studenți și ei, au voit să ia atitudine față propaganda agresivă anticlericală și antireligioasă în vogă la acea vreme, implicându-se cu toate energiile lor printr-o ofensivă spirituală, propunând ca model și sursă de slujire pe Preacurata Fecioară Maria, Neprihănit Zămislită. Părintele Petru Iosif Maria Pal, unul dintre co-fondatori, a fost și unul dintre confidenții Sfântului Maximilian Maria Kolbe; acesta, după întoarcerea în țară, la terminarea studiilor, s-a implicat pentru implementarea Armatei Maicii Domnului pe meleagurile noastre. Părintele Petru Iosif Maria Pal a avut mai multe slujiri, printre care și cea de superior al Provinciei „Sfântul Iosif”, din România, precum și cea de paroh al comunității din Luizi-Călugăra, motiv pentru care a statornicit în această parohie o tradiție prin care era sărbătorită cu trei zile de misiuni populare și mult fast sărbătoarea apariției Sfintei Fecioare Maria la Lourdes, pe 11 februarie 1858, acolo unde  Sfânta Fecioară îi va revela Bernadetei Soubirous, într-una dintre apariții, numele ei: „Eu sunt Neprihănita Zămislire”. Mama cerească confirmă în faţa unei simple copile eforturile teologice și dogmatice ale Magisteriului Bisericii. Aceasta a însemnat pentru  frații franciscani, depozitarii acelor eforturi seculare în susținerea şi proclamarea dogmei Neprihănitei Zămisliri, o mare bucurie şi, implicit, o victorie.

Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci”, din Luizi-Călugăra, a fost sâmbătă seara, 11 februarie, arhiplină de popor creștin, mulți dintre ei militanți ai Armatei Maicii Domnului, însoți de preoții asistenți ai asociației din diferite parohii, persoane consacrate, la care s-a adăugat un sobor de preoți, în frunte cu Preasfințitul Petru Gherghel care a prezidat Sfânta Liturghie de seară.

Această sărbătoare şi celebrare jubiliară ne-a însuflețit pe toți cei prezenți. Simțeam cum totul este înălțător, totul este frumos. Nu degeaba ne rugăm spunând: „Toată frumoasă ești Marie și prihană strămoșească nu este în tine!”, căci am putut experimenta frumusețea Mamei noastre cerești în frumusețea și armonia celebrărilor din această zi. Cu toate că au fost temperaturi scăzute, un grup consistent de militanți ai Armatei Maicii Domnului din parohiile Hălăucești, Buruienești, Iugani, Nisiporești, Târgu-Trotuș, Prăjești, Bogdănești au venit în procesiune pe jos de la intrarea în localitatea Luizi-Călugăra (Trei Cruci), rugându-ne Coroana Franciscană și înălțând cântece Mamei cerești. Ajunși la Biserică am fost întâmpinați de părintele paroh, Iosif Beșleagă, care ne-a urat bun-venit, și am reînnoit consacrarea la Maica Domnului de la Lourdes. Următorul moment de rugăciune l-a constituit prohodul de pomenire a tuturor fraților franciscani care s-au ostenit pe aceste meleaguri în a răspândi Armata Maicii Domnului. Un alt moment plin de emoție spirituală a fost schimbul de mesaj şi de urări între fostul asistent provincial al Armatei Maicii Domnului, părintele Paul Bulai, care timp de 12 ani a îndeplinit această slujire cu dăruire și împlinire, și actualul asistent provincial, în persoana părintelui Iulian Misariu.

Calea Sfintei Cruci, Adorația Euharistică și Ora Mariană, au ritmat momentele de rugăciune și au pregătit celebrarea Sfintei Liturghii solemne, de la ora 17.00. Cuvântul de învățătură ne-a fost prezentat de părintele Ioan Bălan, profesor la Seminarul Teologic din Bacău, care a prezentat foarte clar și profund relația intimă între noi și Mama cerească, plecând de la câteva aspecte esențiale existenței: viața ca dar continuu primit de la Dumnezeu, relația pe care o avem cu mama noastră pământească, ce ne permite să aprofundăm legătura noastră cu Mama Cerească. Corul din Luizi-Călugăra a contribuit mult la amploarea frumuseții acestei sărbători prin vocile lor dar și prin costumele populare pe care le-au îmbrăcat.

Procesiunea cu lumânările aprinse, pe străzile din jurul Bisericii, a încununat această minunată sărbătoare, nu atât prin atmosfera creată de marea de lumânări ce radiau lumină și căldură, cât prin solidaritatea noastră cu pelerinii de la Lourdes și din toate sanctuarele mariane ale lumii.

Îi aducem mulțumire lui Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, pentru marele dar pe care ni l-a făcut nouă prin Mama Cerească, Neprihănit Zămislită!  AVE MARIA!

Album Foto:

Distribuie cu: