Loading...

Capitul național electiv pentru Ordinul Franciscan Secular la Șumuleu-Ciuc

Fraternitatea națională a Ordinului Franciscan Secular din România a celebrat, în perioada 18-20 mai 2017, al IV-lea Capitul național electiv la Mănăstirea franciscană din Șumuleu-Ciuc.

Capitul național electiv pentru Ordinul Franciscan Secular la Șumuleu-Ciuc.

Distribuie cu:

Un loc semnificativ pentru noi ca urmași ai Sfântului Francisc, pentru că aceste meleaguri s-au bucurat de prezența fraților și a spiritualității franciscane din anii 1400 continuând să se mențină până în zilele noastre cu toate vitregiile vremii pe care au trebuit să le suporte şi să le învingă.

Apoi, am avut bucuria de a celebra acest capitul, sub ocrotirea Preasfintei Fecioare Maria, care este mama şi ocrotitoarea noastră a tuturor, dar în mod deosebit al Ordinului Franciscan, care a fost încredinţat de Sfântul nostru Părinte Francisc ocrotirii ei puternice. Providența divină a voit să fie celebrat capitulul în luna mai, lună dedicată Maicii Domnului, totodată având privilegiul ca lucrările capitulului, marcate prin rugăciune, adorație și celebrarea Sfintei Liturghii, să aibă loc în Bazilica măreață de la Șumuleu-Ciuc dedicată Preasfintei Fecioare Maria. La fel şi Liturghia de încheiere cu investirea noului Ministrului național și al Consiliului. Sfânta Liturghie de deschidere a Capitulului Electiv a fost celebrată de Pr. Custode Lucian Dumea, OFMCap.

Pentru a se putea înțelege mai bine Ordinul Franciscan Secular (OFS),  voi prezenta organizarea acestei fraternități la noi în România.

În primul rând, vreau să menționez că Fraternitate națională a Ordinului Franciscan Secular din România a fost constituită şi recunoscută de către Președinția Consiliului Internațional al Ordinului Franciscan Secular în anul 2008, după o perioadă mai lungă de muncă şi de pregătire, în reușita unirii tuturor fraternităților de pe teritoriul României chiar şi a celor de limbă maghiară.

În vederea bunei funcționări a comunicării și a corespondenței, OFS din România are două limbi oficiale:  limba română și limba maghiară. Această Fraternitate națională a fost împărțită în trei regiuni:

I. Fraternitatea Regională Transilvania de Vest cu 13 comunități și 254 de frați, cuprinzând fraternități din județele Timiș, Caraș-Severin, Bihor, Arad, Maramureș, Sălaj, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Cluj (fraternitatea de limbă română).

II. Fraternitatea Regională Transilvania de Est cu 12 comunități și 196 de frați, cuprinzând fraternități din județele Brașov, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba și Cluj (fraternitatea de limbă maghiară).

III. Fraternitatea Regională Muntenia și Moldova cu 21 de comunități dintre care 19 sunt asistați spiritual de frații conventuali, iar două comunități primesc asistența spirituală de la frații capucini. În total, în fraternitatea pomenită, ar fi 900 de frați, cu profesiune pe viață, cuprinzând fraternități din  județele Ilfov-București, Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați.

Capitolul Național Electiv a fost prezidat din partea CIOFS de Attilio Galimberti, Membru al Consiliului internațional și un reprezentant din partea Conferinței Asistenților Spirituali Pr. Binoy Alfred Thomas Parambakathu OFMConv. De asemenea, au mai participat la capitul, Ministrul național cu Consiliul său, cei trei Miniștri regionali și Ministrul fraternităților locale sau un delegat al său și cei trei Asistenți naționali: Pr Anton Acatrinei OFMConv., Pr. Augustin Dogaru OFMCap. şi Pr Mihaly Boyte, OFM. În total am fost în jur de 55 de participanți, care au ales noul Ministru național și Consiliul:
Ministru național: Penu Szilard Tibor, din fraternitatea de la Şumuleu-Ciuc;
Vice-miniștri naționali: Lucia Mamulea, din fraternitatea de la Bucureşti; Istvan Steczka, din fraternitatea de la Sighet;
Consilier Internațional: Celina Frâncu, din fraternitatea de la Cluj (limbă română);
Formator: Kordoş Maria, din fraternitatea de la Cluj (limbă maghiară);
Trezorier: Biro Ana, din fraternitatea de la Luizi Călugăra;
Secretar: Szkelz  Judit, din fraternitatea de la Dej.

Încheierea lucrărilor Capitolul Național Electiv s-a făcut sâmbătă, 20 mai 2017, prin celebrarea unei Sfintei Liturghii de mulţumire, la ora 11:00, în timpul căreia au fost investiți în noua slujire Ministrul național cu Consiliul său.  Fiind prezenți și cei doi Miniștri provinciali Pr. Teofil Petrişor OFMconv, şi Pr. Orban Szabolcs OFM, urându-le succes şi multe realizări în misiunea primită.

Album Foto:

Distribuie cu: