Loading...

Capitul comun al fraților franciscani în Umbria: 29 mai- 2 iunie

Întâlnirea fraților franciscani din Umbria, ce are loc în aceste zile la Foligno până pe 2 iunie, reprezintă un moment istoric.

Capitul comun al fraților franciscani în Umbria.

Distribuie cu:

Întâlnirea fraților franciscani din Umbria, ce are loc în aceste zile la Foligno până pe 2 iunie, a fost rezumată prin declarația cardinalului Bassetti, Președintele CEI (Conferința Episcopilor Italieni), care prezidând liturghia de deschidere a Capitulului comun, spunea: „Acest moment este unul istoric, un eveniment de comuniune de care cei adunați laolaltă sunt deja o expresie elocventă”. A amintit, apoi, de importanța sfinților Francisc și Benedict pentru aceste ținuturi ale Umbriei. Datorită acestor sfinți, a continuat el, totul se luminează, întrucât în ei misiunea se identifică, ca și pentru sfântul Paul, cu vocația și cu viața.

După momentul de rugăciune, frații prezenți la întâlnire s-au reunit în sala Capitulară pentru a asculta intervențiile episcopilor din diecezele Umbriei.

A intervenit mons. Domenico Sorrentino, episcop de Assisi-Nocera-Gualdo, care a declarat că este mulțumit să constate comuniunea dintre familiile franciscane și Biserica diecezană, care comuniune se trăiește deja la Assisi, și care luminează întreaga Umbrie cu speranța că va lumina lumea întreagă: „să te aduni laolaltă presupune un gest de despuiere de ceva. E nevoie de o convertire lăuntrică – a reiterat el – de o reformă a atitudinilor și poate chiar a structurilor”.

Mons. Benedetto Tuzia, episcop de Orvieto-Todi, a observat roadele de sfințenie în Umbria: „dificil de enumerat… un ținut atât de mic și totuși atât de plin de iubirea lui Dumnezeu”. A amintit, apoi, că „dacă pe de o parte e necesar să ne despuiem de ceva anume, așa cum îndemna mons. Sorrentino, pe de altă parte trebuie să știm să ne îmbrăcăm cu lucruri frumoase de care creștinii au fost deposedați: iubirea pentru viață, entuziasm și pasiune”.

Mons. Giuseppe Piemontese, episcop de Terni-Narni-Amelia și frate minor conventual, a reluat cu bucurie afirmând că franciscanii sunt o mare bogăție pentru dieceza păstorită de el– toți: frații Primului Ordin, Surorile Clarise și laicii din Ordinul Franciscan Secular. A subliniat cu tărie că toți franciscanii au responsabilitatea de a fi custozi și interpreți ai carismei care încă fascinează pe mulți.

Mons. Gualtiero Sigismundi, episcop de Foligno, le-a cerut fraților să fie o forță a profeției, a comuniunii fraterne, adesea atât de greu de trăit chiar în interiorul Bisericii; ca ei să aibă capacitatea să fie instrumente ale simplității, capabili să orienteze totul spre simplitate, care a fost exemplară în Francisc din Assisi.

Frații care s-au adunat în numele familiilor franciscane sunt 53: 22 de frați Minori din Provincia Serafică „Sfântul Francisc din Assisi”, 13 frați Minori Capucini din Provincia Serafică din Umbria, 17 frați Minori Conventuali – dintre care 7 frați ai Provinciei italiene „Sfântul Francisc din Assisi” și 10 frați ai Custodiei de la Sacro Convento – și 1 frate din Provincia „Sfântul Francisc din Assisi” pentru al Treilea Ordin Regular. Alături de acești frați sunt prezenți cei trei Miniștri generali: fr. Michael A. Perry OFM, fr. Marco Tasca OFMConv și fr. Mauro Jöhri OFMCap, împreună cu Vicarii lor generali, și Vicarul general al TOR, fr. Armando Trujillo. În sfârșit, în calitate de invitat: pr. Brian Terry, Ministrul general al fraților franciscani ai Ispășirii (Atonement – Congregatio Fratrum Adunationis Tertii Regularis Ordinis Sancti Francisci, în engleză Franciscan Friars of the Atonement). Alte prezențe temporare la Capitul sunt Magiștrii și Vice-magiștrii împreună cu novicii din cadrul OFM, OFMConv și câțiva frați de la Curia generală OFM.

Pentru 2 iunie este programat actul final al Capitulului: fraților capitulari li se vor alătura toți frații franciscani din Umbria, o întâlnire în care se vor citi relațiile din timpul Capitulului, după care va urma celebrarea euharistică, în Bazilica Inferioară a Sfântului Francisc din Assisi, prezidată de E.S. Mons. José Rodríguez Carballo OFM, secretarul Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică.

(traducere din limba italiană de fr. Carol-Daniel Sabău)

***

Material apărut pe www.sanfrancescopatronoditalia.it

Album Foto:

Distribuie cu: