Loading...

Calendarul franciscan de Advent

Şi anul acesta, fraţii franciscani de la Institutul Teologic de la Roman, au bucuria să vă prezinte un itinerar de Advent în vederea pregătirii zilnice la Sărbătoarea Naşterii Mântuitorului. Luminaţi de Cuvântul lui Dumnezeu, însoţiţi de o scurtă reflexie şi provocaţi de un exemplu preluat din viaţa de zi cu zi, fiecare creştin e îndemnat să deschidă uşa inimii speranţei pe care Dumnezeu o aduce în lume prin venirea sa, trăind perioadă Adventului într-o aşteptare activă, atent la semnele timpului şi la nevoile aproapelui.

„În lume a venit Speranţa” - Calendarul franciscan de Advent 2020

Distribuie cu:

Trebuie să fim sinceri şi să recunoaştem: Ne grăbeam mereu, ne lipsea timpul pentru a alerga continuu fără să ştim, deseori, de ce! Ne consumasem timpul, nu mai puteam să ne bucurăm de un timp relaxat, împărtăşit, cu ritmuri umane. Apoi a apărut un virus, invizibil, ascuns, care ne-a făcut să ne oprim brusc, asemenea cuiva care a tras semnalul de alarmă în metrou! Niciunul dintre noi nu era pregătit… Am fost obligaţi să ne obişnuim cu vremuri complet diferite.

Adventul ne găseşte anul acesta într-un astfel de timp: suntem încă derutaţi, confuzi, simţind nevoia ca cineva să dea un sens nou rănilor, durerilor şi eforturile noastre. Dar Adventul trăit în aceste timpuri are o caracteristică de excepţie: ne face mai dornici să nu pierdem sau să redescoperim vremuri mai pline de umanitate, care să ne ajute să o luăm de la capăt pentru a ne reconstrui pe noi înşine, atât în dimensiunea spirituală, cât şi cea a relaţiilor noastre.

Acum când suntem obligaţi să „stăm”, vom descoperi mult mai bine sensul profund al aşteptării, în final, aceea ce înseamnă Adventul: pe cine aştept? ce aştept?

Avem nevoie de un orizont nou, creat de Dumnezeu, pentru a găsi speranţă şi pace. Imaginea mâinilor goale poate fi un simbol pentru perioada Adventului. Ele exprimă sărăcia cauzată de pandemie şi ne reamintesc că suntem săraci cu toţii înaintea lui Dumnezeu atunci când vine vorba de sănătate, bucurie, pace…

În ziua de 24 ianuarie, Papa Francisc a publicat mesajul pentru a 54-a Zi Mondială a Comunicaţiilor, despre arta povestirii. Lumea era pe punctul de a se trezi la o nouă plagă globală. Ce poveşti putem spune în faţa unei pandemii?

Sfântul Părinte ne invită să-i povestim lui Dumnezeu povestea noastră „chiar dacă cronica evenimentelor rămâne neschimbată, se schimbă sensul şi perspectiva”. Pornind de aici, să nu uităm că în ciuda pasivităţii aparente, suntem protagoniştii istoriei de astăzi. Gesturile noastre de bunătate, de atenţie, de apropiere faţă de aproapele, vor da naştere acelor momentele unde adevărata umanitate se descoperă, asigurându-ne astfel adevărata fericire, care ne va da puterea pentru a o lua de la capăt cu încrederea că împreună putem contribui la construirea unui viitor mai bun.

Paginile acestui itinerar de Advent vor fi de ajutor pentru acest exerciţiu zilnic de speranţă.

Călătorie cât mai frumoasă spre Crăciun… şi dincolo de el!

Fr. Paul-Dragoş Mîrţ
preşedintele Academiei „Petru Tocănel”

Calendarul, realizat sub egida Academiei „Petru Tocănel”, are formatul A5, cu 64 de pagini, costă 10 lei şi poate fi achiziţionat prin comanda doar prin e-mail: frdragos19@yahoo.com, dar se găseşte şi la Libraria „Serafica”. Expedierea va fi prin Poşta Română sau prin curier, în funcţie de preferinţe.

Album Foto:

Distribuie cu: