Cacica: zi de reculegere ptr. fratii din zona Roman
Distribuie cu:
Frații comunităților din Buruienești, Cacica, Hălăucești, Nisiporești și Roman Sf. Anton au considerat că locul cel mai potrivit pentru ziua de reculegere a lunii mai nu poate fi decât Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica. Așadar, chiar și numai pentru câteva ceasuri, frații s-au rupt de activitățile obișnuite pentru a sta cu Domnul și a medita fiecare în inima lui, asemenea Mariei.
Ne-a ajutat mult și tema meditației propusă de fratele Marius Vătămănelu, O zi de Sâmbătă din viața publică a lui Isus. Comentând pasajul evanghelic Marcu 1,29-39, a subliniat cele patru momente cheie ale acestei zile model din viața Mântuitorului:
Mai întâi Isus merge în sinagoga din Cafarnaum, unde se roagă cu comunitatea și proclamă cuvântul cu autoritatea Unuia familiar cu Tatăl, o autoritate care îi uimește și îi cutremură pe ascultători și unde vindecă și un om posedat de diavol.
Terminându-se rugăciunea comunitară Isus nu se grăbește să ia prânzul ci, intrând în casa lui Petru, ucenicii îi vorbesc de soacra lui Petru ce era bolnavă. Fratele Marius a pus accentul pe faptul că numai stând cu Domnul ni se deschid ochii și vedem suferința aproapelui, asemenea discipolilor, începând de la aproapele din casă.
Sabatul se termina cu apusul soarelui, însă ziua lui Isus nu se termină aici. Vindecă mulți bolnavi în care găsește credință, importante la Isus fiind discreția, modul cum îi privește și cum îi atinge pe cei suferinzi, arătând prioritățile lui Cristos: a sta cu Tatăl, a sta cu oamenii.
Ca un ultim moment al zilei lui Isus îl găsim retras pentru a sta cu Tatăl. Evanghelistul Marcu nu precizează, dar putem intui și că Isus s-a odihnit. Fratele Marius a subliniat importanța odihnei cu Tatăl, de unde avem disponibilitate și nu agitație, răbdare și nu activism.
După meditație a urmat un ceas de aprofundare personală, apoi, trecând prin Poarta Sfântă a Anului Milostivirii, frații împreună cu surorile clarise au recitat sfântul Rozariu și Ora Medie în Bazilică.
După salutul Icoanei Maicii Domnului, pe care îl fac în mod obișnuit pelerinii Sanctuarului, frații s-au îndreptat spre convent unde s-au întărit și trupește, apoi s-au întors acasă mulțumind fraților comunității pentru găzduire, lăudându-l și preamărindu-l pe Dumnezeu pentru toate harurile primite.
Fr. Fabian Iacob