Loading...

Cacica: Invitaţie la pelerinaj

Sărbătorim o sută de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârşirea statului naţional român. Sunt de admirat credinţa, efortul susţinut al românilor, năzuinţa de a înfăptui Marea Unire, eroismul şi jertfa celor fără de care visul de veacuri al românilor nu ar fi fost posibil.

Pelerinaj la Cacica

Distribuie cu:

Celebrarea Centenarului Unirii, pe lângă o sărbătoare plină de bucurie, trebuie să fie şi un motiv de reflecţie, dar mai ales de conştientizare că e de datoria noastră să refacem ceea ce au pus în operă înaintaşii noştri în ziua de graţie 1 decembrie 1918. Şi astăzi rămâne impresionantă credinţa poporului nostru, credinţă admirată şi de sfântul papă Ioan Paul al II-lea când numeşte România „grădina Maicii Domnului”.

Este important să fim uniţi. Iar credinţa ne poate ajuta să fim mai aproape unii de ceilalţi. La Cacica suntem invitaţi să ne unim în jurul preasfintei Fecioare. Cu inima la Mama noastră cerească, prăznuim şi anul acesta solemnitatea Adormirii Maicii Domnului, 15 august 2018. Ca un ecou, vreau să aduc în atenţie în special îndemnul papei Francisc adresat tinerilor.

Dragi tineri, în timp ce se apropie Ziua Mondială a Tineretului din Panama, vă invităm la o pregătire aşa cum se cuvine pentru această întâlnire, participând la pelerinajul marian de la Cacica.

Tema aleasă de Sfântul Părinte pentru tineri anul acesta este: „Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu” (Lc 1,30), „cuvintele adresate de mesagerul lui Dumnezeu, arhanghelul Gabriel, Mariei, tânără simplă dintr-un mic sat din Galileea”, cum aminteşte papa în mesaj. Tema propusă are menirea de a conferi itinerarului spiritual pentru următoarea Zi Mondială a Tineretului o conotaţie mariană. Itinerarul spiritual indicat de papa Francisc continuă reflecţia ultimelor trei ediţii ale Zilei Mondiale a Tineretului, care s-au axat pe tema fericirilor. Sfânta Fecioară Maria este numită fericită: „Toate popoarele mă vor numi fericită” (Lc 1,48). Atitudinea mamei lui Isus rămâne pentru fiecare tânăr o provocare şi un model de imitat.

Tinerii reprezintă o preocupare vie pentru Sfântul Părinte, pentru Biserica lui Cristos, aşa încât a încredinţat Sinodului Episcopilor o dezbatere cu tema: „Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional”.Să încredinţăm această grijă părintească a Sfântului Părinte şi a episcopilor uniţi cu el Maicii Domnului de la Cacica! Dragi tineri, aveţi oportunitatea anul acesta la Cacica, alături de mama noastră cerească Maria, să puneţi în mâinile lui Dumnezeu preocupările voastre, viitorul vostru, viaţa voastră şi, de ce nu, chiar destinul vostru.

Împreună cu Sfântul Părinte, cu PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă şi ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti, împreună cu fraţii preoţi şi comunitatea credincioşilor din Cacica, vă invităm cu bucurie să trăim momente înălţătoare sub mantia ocrotitoare a mamei noastre cereşti, Maria.

În toiul verii, plină de culori şi de tot felul de sunete pline viaţă, mai înainte ca natura să înceapă a se îmbrăca în haina toamnei, creştinii îşi amintesc de Fecioara Maria care, după ce şi-a trăit existenţa sa pământească, încheie această peregrinare pe pământ „adormind” înainte de a fi fost ridicată în cer cu trupul şi cu sufletul.

Această solemnitate mai este numită şi „Paştele de vară” sau „Paştele Mariei”, pentru că ne îndreaptă spre ceea ce va fi Paştele nostru, adică intrarea noastră în viaţa veşnică, cu sufletul şi cu trupul. Ne aminteşte că şi noi suntem în aşteptarea acelei întâlniri pascale cu Domnul Cristos şi cu învierea noastră!

A vorbi despre solemnitatea Adormirii Maicii Domnului, însemnă a ne „catapulta” într-un „discurs” teologic de mare însemnătate, capabil să ne descopere iubirea cea mare pe care Fiul Isus a avut-o faţă de Mama sa Maria, încât a condus-o în cer cu trupul şi cu sufletul, nu printr-o înviere proprie (lucru care s-a întâmplat cu Cristos şi care se va întâmpla şi cu noi!), ci prin ceea ce noi numim „adormirea” Mariei.

În constituţia apostolică „Munificentissimus Deus”, papa Pius al XII-lea tratează această problemă şi o explică în acest fel: „Maria printr-un privilegiu unic a învins păcatul prin zămislirea ei neprihănite; de aceea nu a fost supusă legii de a rămâne în stricăciunea mormântului, şi nici nu a trebuit să aştepte răscumpărarea trupului la sfârşitul lumii”.

Teologi, părinţi ai Bisericii, sfinţi din toate timpurile ne-au transmis reflecţii şi scrieri iluminate asupra acestui argument; e vorba despre gânduri care ne pot ajuta fără îndoială să o iubim mai mult pe aceia care, printr-un act sublim de iubire al Fiului, a fost condusă în paradis în toată „plinătatea” trupească şi sufletească, fără să aştepte sfârşitul veacurilor.

Aceea care spunând „DA-ul” ei a devenit Maica Răscumpărătorului, continuă să fie mamă, mijlocitoare şi mângâietoare, în plinătatea fiinţei sale, şi acum când se află lângă tronul lui Dumnezeu Tatăl!

Cunoscând-o mai bine pe Maria, îl vom cunoaşte mai bine pe Fiul ei Isus Cristos. Să cerem de la Isus şi de la Maria să ne facă capabili şi pe noi să iubim fără „limite”, în totalitate, deja de aici de pe pământ, unde începe pelerinajul nostru spre veşnicie!

Vă aşteptăm să celebrăm împreună această solemnitate cu credinţă şi dorinţa sinceră de a urma îndemnurile Mamei noastre cereşti: „Faceţi tot ce vă va spune” (In 2,5).

Vă aşteptăm cu drag!

[ *** ]

Programul pelerinajului

Marţi, 14 august 2018

10.00 – Celebrare penitenţială

12.00 – Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului

12.00 – Pelerinajul tinerilor (se va porni de după calea ferată înainte de zona unde încep serpentinele din drumul spre Cacica)

13.30 – Sosirea tinerilor la sanctuar

16.00 – Calea sfintei cruci

17.00 – Adoraţie euharistică

18.00 – Sfânta Liturghie pentru tineri, seminarişti şi persoane consacrate

22.00 – Priveghere mariană, urmată de procesiunea cu lumânări în jurul sanctuarului

 

Miercuri, 15 august 2018

06.00 – Sfânta Liturghie de dimineaţă

07.30 – Sfânta Liturghie greco-catolică

08.30 – Sfânta Liturghie în limba maghiară

09.15 – Sfânta Liturghie în limba polonă

09.15 – Sfânta Liturghie in limba germană

11.00 – Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, cu venerarea icoanei Maicii Domnului din Cacica, încheiată cu procesiunea în jurul bazilicii.

Album Foto:

Distribuie cu: