Loading...

Buruieneşti: Zi de reculegere

Luni, 12 martie 2018, fraţii conventelor din Buruieneşti, Hălăuceşti, Nisiporeşti şi Roman – „Sf. Anton” s-au reunit pentru ziua de reculegere lunară, de această dată gazda fiind conventul din Parohia „Sf. Iosif Muncitorul”, din Buruieneşti.

Zi de reculegere la Buruienești

Distribuie cu:

De la început, atmosfera fraternă a fost resimţită la unison, la aceasta contribuind frumoasa primire şi ospitalitate a fraţilor de la Buruieneşti, cât şi bucuria reîntâlnirii. Predicatorul şi animatorul programului de reculegere a fost Pr. Iosif-Eduard Cadar, din conventul „Sf. Francisc de Assisi”, de la Institutul Teologic din Roman.

 Patru au fost momentele principale ale zile: prezentarea meditaţiei, timp de reculegere şi împărtăşiri fraterne, celebrarea Căii Sf. Cruci şi a Orei Medii, totul încheindu-se cu prânzul, respectiv cu momentele de fraternitate şi dialog.

Tematica meditaţiei părintelui Iosif a fost în acord cu timpul pe care îl trăim şi pentru care ne pregătim, respectiv trăirea Postului Mare în vederea bunei trăiri a Paştelui: Să trăim spiritul şi darul postului pentru a ajunge la «focul Paştelui»!. Plecând de la mesajul Sf. Părinte Papa Francisc pentru Postul Mare de anul acesta, părintele a prezentat dintr-o perspectivă spirituală franciscană principalele aspecte care trebuie să definească viaţa spirituală şi trăirea practică a fratelui franciscan, precum: conştientizarea reaprinderii darului lui Dumnezeu în noi, prin intrarea, coborârea în spaţiul sacru al inimii lui Dumnezeu, al focului divin; conştientizarea rolului misticii şi ascezei în viaţa consacrată, reiterând principiul enunţat în documentul „Viaţa fraternă în comunitate”: O comunitate fără mistică nu are suflet şi fără asceză nu are trup.

În lumina învăţăturii papei şi a exemplului Sf. Părinte Francisc, fratele franciscan trebuie să ia în serios angajarea sa în a practica „o mistică a adevărului” despre sine, în lumina lui Dumnezeu, „o mistică a rugăciunii” întru adevăr şi purificare, „o mistică a postului şi a pomenii” articulată în aspecte ale vieţii interioare şi exterioare, precum: reînnoirea pietăţii şi trăirii sacramentelor, slujirea fraţilor şi a celor sărmani, demascarea faptelor şi lucrurilor prin care se poate sluji lumii, trupului şi chiar diavolului, adică duşmanilor vieţii duhovniceşti şi fraterne autentice.

Mulţumire fie lui Dumnezeu şi fraţilor care au făcut posibilă această zi frumoasă de comuniune spirituală şi fraternă, şi îl rugăm tot pe El, Stăpânul inimilor noastre, ca ea să aducă roade vrednice de darul Său!

Album Foto:

Distribuie cu: