Loading...

Buruienești: Hramul comunității

Pe Valea Siretului, la Buruienești, Sfântul Iosif i-a adunat pe oameni de la muncile lor zilnice, în inima satului, în Biserică, în zi de hram, pentru a-i întări în munca spirituală, aceea de a-și sfinți sufletele.

Hramul comunității parohiale „Sf. Iosif, Muncitorul” din Buruienești

Distribuie cu:

Cu nerăbdare în suflet, sătenii însoțiți de oaspeții lor dragi, au umplut străzile satului cu bucurie în ziua mult așteptată de 1 mai 2021, zi în care s-au oprit din munca lor fizică, pentru a-i aduce laudă lui Dumnezeu, în bisericuța lor, templul ce încununează demnitatea și credința profundă a buruieneștenilor, ridicat prin sudoarea frunții și munca mâinilor lor, întăriți și ajutați de marele sfânt Iosif, care de mai bine de un veac îi însoțește în munca nobilă a mântuirii sufletelor lor.

Ce dar minunat să vezi o primăvară a credinței, așa cum s-a putut vedea la Buruienești: străzi împodobite, case îngrijite, straie din străbuni bine pregătite, dar mai ales chipuri strălucite, de toate vârstele, în bisericuța lor dragă, în casa bunului Creator, care l-a pus străjer, și stâlp, și tată pe sfântul Iosif în mijlocul acestei familii de credință.

O primăvară a credinței, care a culminat cu Jertfa de pe Calvar, continuată până în aceste timpuri, Sfânta Liturghie, începută la ora 11.00, care a adunat bucuria a nenumărate suflete, printre care mai bine de 33 de preoți, fii ai satului, preoți din comunitățile învecinate, precum și reprezentanți ai autorităților civile locale din comună, dar și din comune învecinate, și încununată de prezența părintelui Damian Gheorghe Pătrașcu, Ministrul Provincialul al Provinciei Franciscane „Sfântul Iosif din România”, care a prezidat celebrarea euharistică cu profundă demnitate.

O primăvară a credinței, înmiresmată de cântările angelic înălțate ale corului Magnific, împletit din mlădițele tinere și talentate ale buruieneștenilor.

O primăvară a credinței manifestată și prin cuvântul atent ales la predică, de pr. Marcelin Blaj, fiu al satului, care a spus că trebuie să readucem chipul lui Iosif în casele, familiile, bisericile și societatea noastră! Pe Iosif, bărbatul cel tânăr, cel curat și fidel, cel credincios și protector, cel muncitor și ascultător, umil și puternic, cel virtuos și plin de demnitate. Trebuie să-l privim și să ne dorim să fim ca el pentru a învinge răul, pentru a readuce și reface frumusețea și binele și adevărul și dreptatea și curajul și credința și iubirea și speranța. Ne amintim de Iosif din Vechiul Testament, care avea pe mâna lui tot grâul, toată pâinea din Egipt, grâu care era considerat atât de mult, încât depășea mulțimea stelelor de pe cer și cu care el a hrănit o lume întreagă, în timp de foamete.

Întorcându-ne la Sfântul Iosif, și el avea pe mâna lui, în Egipt, Pâinea cea din cer coborâtă, pe Isus, cu care a hrănit și hrănește o lume întreagă!

Sărbătoarea a continuat pe parcursul întregii zile, dar s-a simțit mai ales seara, când pe toate ulițele și pe la toate casele puteai auzi bucuria oamenilor care s-au întrecut pe ei înșiși, după ce anul trecut au trăit această zi în izolare.

Junimea satului, care în trecut se aduna la bal și dans, de această dată s-a adunat la rugăciune, în ringul de dans al sufletului, Casa lui Dumnezeu, pentru Adorație și Sfânta Liturghie, pregătite cu mult entuziasm de cei tineri, care mai apoi au împărtășit emoțiile lor frumoase printr-o serată de divertisment la Sala destinată Activităților Pastorale din cadrul centrului parohial, marcând Ziua Tineretului la nivel de diecezan.

O zi n-a fost de ajuns… pentru a trăi această primăvară a credinței, această renaștere a credinței, după mai bine de un an de pandemie, astfel că bucuria a continuat și a doua zi, duminică, 2 mai, când în aceeași atmosferă de sărbătoare, întreaga suflare din sătucul situat pe malul Siretului, alături de aproximativ 15 preoți, în frunte cu părintele decan de Roman, pr. Sebastian Bilboc, care este și fiu al satului, au pășit din nou în bisericuța lor pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu, dar și pentru a cere în continuare ocrotirea și ajutorul Sfântului Iosif, Muncitorul.

Predica de această dată, profund ancorată în relatările și interpretările biblice, dar și în alte culturi care s-au perindat în istorie, a fost susținută de pr. Mihai Afrențoae, profesor de Sfânta Scriptură la Institutul Teologic Franciscan din Roman. El l-a numit pe Sfântul Iosif „întreprinzător prin excelență, lucrător, care aduce lucrurile la lumină și înfăptuiește”. Iosif ne ajută să trecem prin munca de la sclavie la libertate și apoi la slujire.

După o îndelungată foamete după cele sfinte din cauza restricțiilor și limitărilor sociale, buruieneștenii au demonstrat prin credința lor, manifestată atât de puternic prin prezența la Sfintele Celebrări, și cu precădere la Sfânta Împărtășanie, faptul că nu poți păstra distanță între suflet și Dumnezeu.

Dumnezeu să binecuvânteze munca de sfințire a sufletelor, prin mijlocirea sfântului Iosif, patronul Bisericii Universale, patronul diecezei noastre, patronul comunității din Buruienești și patronul familiei noastre, iar în acest an dedicat Capului Sfintei Familii, să conștientizăm că el este alături și de noi pentru a ne da putere în fața oricăror obstacole!

* * *

Sâmbătă, 1 mai 2021, în comunitatea parohială „Sf. Iosif, Muncitorul” din Buruienești s-a celebrat Sfânta Liturghie de…

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Marţi, 4 mai 2021

Distribuie cu: