Loading...

Bucuria este respirația creștinului

«Există o neliniște bună, dar există şi o altă nelinişte care nu este bună, aceea de a căuta siguranţa peste tot, de a căuta plăcerea peste tot». Neliniştea dată de căutarea siguranţei, în contrast cu autentica bucurie creştină, s-a aflat în centrul omiliei papei Francisc de luni, 28 mai 2018, inspirată din Evanghelia după sfântul Marcu, capitolul 10.

Papa Francisc în capela Casei „Sfânta Marta”

Distribuie cu:

Bucuria creştină, în contrast cu neliniştea cauzată de căutarea sensului siguranţei, s-a aflat în centrul omiliei papei Francisc, din cadrul Sfintei Liturghii celebrată luni, 28 mai, în cursul dimineţii, în capela Casei Sfânta Marta, din Vatican.

Explicând înţelesul bucuriei creştine, care se deosebeşte de veselia dată de divertisment, pontiful a evidenţiat valoarea autenticei bucurii creştine, ce reprezintă „respiraţia” vieţii creştine. Inspirându-se din Evanghelia liturgiei zilei, după sfântul Marcu, capitolul 10, Sfântul Părinte s-a oprit asupra bucuriei creştine, ca rod al Duhului Sfânt, nu ca efect al avuţiei.  

Papa Francisc: «Bucuria este respirația creștinului; un creștin care nu este bucuros în inimă nu este un bun creștin. Bucuria este respirația, este modul de exprimare al creștinului.  Nu este ceva care se cumpără sau care se face cu efort. Nu, este un rod al Duhului Sfânt.»

Însă, bucuria nu înseamnă să trăieşti într-un râs continuu, într-un amuzament fără sfârşit, ci înseamnă seninătatea dată de punerea încrederii în Dumnezeu şi scuturarea de neliniştea dată de căutarea disperantă a siguranţei, a certitudinii construite cu propriile eforturi, fără încrederea în Dumnezeu.

Papa Francisc: «Bucuria nu înseamnă să trăieşti dintr-un râs în altul. Nu, nu înseamnă asta. Bucuria nu înseamnă să fii amuzant. Nu, nu este  asta. E un alt lucru. Bucuria creștină este pacea. Pacea care este în rădăcini, pacea inimii, pacea pe care numai Dumnezeu ne-o poate da. Aceasta este bucuria creștină. Nu este ușor să păstrezi această bucurie. »

Bucuria creştină nu este un rezultat al averilor, însă unii confundă fericirea cu plăcerea dată de deţinerea bunurilor materiale, asemenea tânărului bogat din Evanghelie, pontiful atrăgând atenţia asupra neliniştii cauzată de căutarea siguranţei.

Papa Francisc: «Există o neliniște bună, dar există şi o altă nelinişte care nu este bună, aceea de a căuta siguranţa peste tot, de a căuta plăcerea peste tot. Tânărul din Evanghelie se temea că, dacă și-ar fi lăsat averile, nu ar fi fost fericit. Bucuria şi consolarea sunt respiraţia creştinilor».

[ *** ]

Material apărut pe www.vaticannews.va/ro

 

Distribuie cu: