Loading...

Braşov: Întâlnirea Familiei Franciscane din România

În zilele noastre omul încearcă să-L găsească pe Cristos. Reușește doar dacă poate să se dezbrace de orgoliu, ambiție, iubire de arginți și, așa gol, ajuns în valea smereniei, încearcă să urce pas cu pas calea credinței pe Muntele Fericirilor avându-l ca model pe Sfântul Francisc de Assisi.

Braşov: Întâlnirea Familiei Franciscane din România.

Distribuie cu:

A IX-a Întâlnire a Familiei Naționale Franciscane, a avut loc anul acesta, în perioada 8-12 august 2017, la biserica „Preasfânta Inimă a lui Isus” din Brașov. Tema întâlnirii de anul acesta a fost: „Să urcăm pe Muntele Fericirilor la casa Domniței Sărăcia!”

Sentimente specifice spiritului franciscan precum pace, unitate, iubire fraternă, i-au călăuzit pe toți membrii familiei franciscane veniți din toate colțurile țării pentru a petrece împreună zile de har și binecuvântări spirituale. Ca de fiecare dată, au fost prezenți reprezentanții primului și celui de-al III-lea Ordin Franciscan, iar Surorile Clarise de la Roman aparținând Ordinului al II-lea, ni s-au alăturat prin rugăciune și ne-au însoțit cu gândurile și dragostea lor printr-o frumoasă și emoționantă scrisoare.

Într-o profundă comuniune cu Dumnezeu, prima zi a debutat cu rugăciunea de dimineață a Laudelor animată de Frații Minori. Astfel, pr. Albert Sebestyen OFM, prin conferința prezentată, a făcut referire la evoluția ființei umane de la Adam și până la noi, de la primul păcat până la Cristos, unde omul se dezvoltă, construiește, se întreabă, îi este frică, minte, înșeală, iubește, se răzvrătește. Primii creștini suferă pentru că trăiesc după legea iubirii dată de Cristos. În zilele noastre omul încearcă să-L găsească pe Cristos. Reușește doar dacă poate să se dezbrace de orgoliu, ambiție, iubire de arginți și, așa gol, ajuns în valea smereniei, încearcă să urce pas cu pas calea credinței pe Muntele Fericirilor avându-l ca model pe Sfântul Francisc de Assisi.

Asupra acestor idei am reflectat, apoi, în grupurile formate de comisie, ghidați fiind de următoarele întrebări: Cum vezi tu relația conștiinței cu Papa și Biserica, statul și legea, comunitatea și individul? Ce fel de evanghelizare vezi tu în comunitatea ta sau mediul în care trăiești? Cum vezi evanghelizarea tinerilor din ziua de azi?

Ziua a continuat cu Sfânta Liturghie la Mănăstirea Franciscană „Sfântul Ioan Botezătorul”, prezidată de György Jakubinyi care ne-a încurajat în predică să privim mereu la modelul Sfântului Francisc, al Sfintei Clara, al Sfântului Maximilian Maria Kolbe și al celorlalți sfinți franciscani care ne-au precedat. După amiază a urmat un moment deosebit, plăcut și important: adorarea Preasfântului Sacrament în Piața Sfatului, din Brașov. „Să nu Îl lăsăm pe Isus în biserici singur și necunoscut”, șoptea gândul nerostit al fiecăruia dintre noi. L-am urmat pe Isus, l-am adorat în genunchi, așa cum se cuvine, și am revenit la mănăstire unde, după cină, ne-a așteptat o nouă surpriză: „Calea credinței”. Aici, pr. Hugo Guia OFM ne-a provocat să urmăm această cale a credinței în tăcere, privind imaginile sugestive așezate de-a lungul unui hol lung, pentru a imagina această cale, care, în final, ne-a readus în biserică de unde am pornit. Așadar, după un timp petrecut în adorația Preasfântului Sacrament, la momentul pe care fiecare l-a considerat potrivit, câte unul am pornit pe această cale privind imaginile ce ne-au pus față în față cu propria conștiință.

A doua zi ne-a oferit ocazia să admirăm creația Domnului și să urcăm la propriu muntele până la Mănăstirea Franciscană „Preasfânta Treime” de la Pârâul Rece. În drum am făcut un popas la Șinca Veche unde am vizitat o mică biserică rupestră. Sfânta Liturghie la Pârâul Rece a fost prezidată de pr. Ion Ciuraru OFMConv., fost ministru provincial al Fraților Minori Conventuali. Gazda noastră de aici, pr. Iulian Misariu OFMConv. ne-a dat un „impuls spiritual” într-un cadru puțin atipic – am spune – în „micul amfiteatru” de pe marginea lacului. Aici, departe de zgomotul lumii, aproape de cer și de Dumnezeu, părintele Iulian ne-a propus câteva repere asupra cărora să medităm: Avraam, căruia Domnul îi cere să urce pe munte și să-și sacrifice singurul fiu, pe Isaac. Ce ne cere Dumnezeu să jertfim noi?, a întrebat părintele. Iată, simplu, ego-ul nostru, pentru că pe el îl iubim cel mai mult; Moise, îl întâlnește pe Dumnezeu pe Muntele Sinai. Aici Dumnezeu vrea să facă o alianță cu el. Ce alianță vrea să facă azi Dumnezeu cu mine?; Profetul Ilie: Dumnezeu le-a vorbit profeților din vechime, iar ei au dus poporului cuvântul lui Dumnezeu.  Eu pot să devin astăzi un profet? Știu eu să ascult cuvântul ca să îl duc fraților mei asemenea profeților? Conducându-ne cu măiestrie prin Vechiul Testament, pr. Iulian ne-a condus în fața lui Isus de pe Muntele Fericirilor. Ce îmi spune mie azi Isus? Pot eu să fiu acolo cu el?

Tot acolo, lângă lac, prin rugăciunea Vesperelor, am adus laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile făcute nouă în această zi.

Vineri, 11 august, am sărbătorit-o pe Sf. Clara de Assisi. Surorile Clarise au fost alături de noi printr-o frumoasă scrisoare cu un îndemn și un gând spiritual pe care pr. Alexandru Olaru OFMConv. ni l-a transmis cu înflăcărare. „Francisc nu poate fi despărțit de Clara, iar preocupările lor erau aceleași în a susține mădularele fragile ale sfintei Biserici, scria sr. Dorotea. Noi, care am avut această chemare de a sta mai mult cu Isus, nu suntem departe de apostolatul vostru, care-l înfăptuiți în mijlocul lumii, ca și prin rugăciunea noastră să găsiți curaj pentru a-i duce cuvântul printre oameni”.

Ziua a continuat cu prezentarea fraternității OFS Oradea, frații și surorile ne-au împărtășit din bogăția spiritului franciscan întâlnit în: frumusețea rugăciunii – prin animarea Sfintei Liturghii în fiecare marți, rozariul recitat în fiecare vineri la Radio Maria; susținerea activităților parohiei – sărbătoarea hramului bisericii și procesiunea prin oraș cu statuia Sf. Fecioare Maria de la Fatima, Calea Crucii animată de tinerii franciscani în Vinerea Mare; trăirea carității prin susținerea familiilor în dificultate, oferirea pachetelor cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și de Paști, oferirea unei mese calde săptămânal oamenilor străzii etc.

După masă a urmat o nouă provocare: realizarea unui tablou pe grupuri, cu materialele puse la dispoziție, care să reprezinte un eveniment din viața Sfântului Francisc. Imaginația membrilor grupurilor a fost bogată. După Sfânta Liturghie prezidată de pr. Lucian-Iosif Dumea, custodele OFMCap. a urmat rugăciunea Vesperelor, prezentarea tablourilor și un rezumat video de la întâlnirea din 2016. Seara s-a încheiat într-o atmosferă fraternă de bucurie, în care participanții au adus laudă și mulțumire Domnului prin cântece religioase și prin prezentarea unei scenete „Sfântul Francisc și Domnița Sărăcia”.

Pr. Alexandru Olaru OFMConv., președintele comisiei, a mulțumit încă odată Domnului și tuturor participanților pentru momentele de profundă spiritualitate și pentru că au ales să participe și anul acesta la zilele de comuniune și de har propuse. Asemenea Sfântului Francisc, care petrecea momente de rugăciune pe Muntele Verna, și noi ca și pelerini ne-am pus pe spate „sacul” în care am așezat o fărâmă de iubire, o scânteie de lumină și un gram de înțelepciune pentru ca să le ducem cu noi pe parcursul vieții împărțindu-le și cu cei de acasă care nu au putut să participe, și astfel am coborât de pe Muntele Fericirilor, cu părere de rău că s-au terminat aceste zile, dar cu speranța în suflet că ne vom revedea și anul viitor cu aceleași sentimente de bucurie, de pace și bine.

Album Foto:

Distribuie cu: