Loading...

Bisericile tânjesc la comuniune

În cea mai bizantină dintre bisericile romane, încredinţată fraţilor minori conventuali, primatul ortodox a venerat relicvele apostolilor Filip şi Iacob păstrate acolo.

PF Bartolomeu la Bazilica „Sfinților Apostoli” din Roma

Distribuie cu:

„Relaţia nu poate face abstracţie de voinţa de comuniune. Şi Bisericile noastre tânjesc la comuniunea deplină, în timpurile în care va voi Dumnezeu. Relaţia şi comuniunea ne fac să mergem împreună pentru a vorbi lumii. Şi a spune lumii de astăzi, chinuite de nedreptăţi teribile, de fundamentalisme religioase, economice, sociale, de o exploatare nesăbuită a resurselor mediului natural în favoarea câtorva şi în dauna multora, că încă există speranţă”. Acesta este unul din pasajele cele mai semnificative din omilia intensă rostită la 23 mai 2018 de patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, în timpul vizitei sale la bazilica romană „Cei doisprezece sfinţi apostoli”.

În cea mai bizantină dintre bisericile romane, încredinţată fraţilor minori conventuali, primatul ortodox a venerat relicvele apostolilor Filip şi Iacob păstrate acolo. „Sfinţii apostoli sunt primii martori şi fiecare dintre noi trebuie să fie primul în mărturia apostolică – a spus Bartolomeu -. Pentru aceasta, am venit din Biserica din Orient ca să ne uimim de Biserica din Occident. Putem trăi acest sentiment ori de câte ori avem posibilitatea de a ne afla cu fratele nostru episcop de Roma, dar şi atunci când întâlnim pe fiecare dintre voi”.

Tocmai întâlnirea este, conform patriarhului, ceea ce face „relaţia noastră deplină”: „Putem să vorbim, putem să dialogăm fără a ne concentra în atitudini defensive sau, mai rău, de închidere şi de suspiciune, dar şi fără a elimina nimic din conştiinţele şi fidelităţile noastre faţă de Biserica noastră”.

Suntem siguri – a remarcat în sfârşit Bartolomeu – că dialogul îmbogăţeşte, ne face să depăşim divergenţele, ne face să înţelegem gândirea celuilalt şi nu elimină nimic din cel care intră în dialog. Pentru această nu putem decât să ne uimim de înaintarea dialogului teologic dintre Bisericile noastre şi de relaţiile existente”.

La încheierea rugăciunii, toţi cei prezenţi au venerat împreună icoana Sfintei Fecioare Maria greceşti păstrată în bazilică. După aceea patriarhul a adus salutul său comunităţii fraţilor minori, prezenţi cu ministrul general, fratele Marco Tasca, amintind cu recunoştinţă darul relicvei sfântului Filip (un fragment din stern) primit în timpul călătoriei fraţilor la 9 mai la Smirna. Un salut adresat şi membrilor curiei generale şi ai comunităţilor romane şi vicarului de Roma, monseniorul Angelo De Donatis, pe care Bartolomeu l-a felicitat pentru „promovarea” la demnitatea de cardinal.

Patriarhul va rămâne la Roma până sâmbătă 26 mai, pentru a participa la întâlnirea „Dezbatere despre noile politici şi stiluri de viaţă în era digitală” organizată cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a Fundaţiei Centesimus Annus, întemeiată de Ioan Paul al II-lea pentru a promova studiul şi difuzarea Doctrinei Sociale a Bisericii. Ziua de sâmbătă, care va fi inaugurată de cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, în Aula Regia din Palatul Apostolic, liderul ortodox va ţine o reflecţie despre tema „O agendă creştină pentru binele comun”. Dimineaţa va fi primit împreună cu suita sa de papa Francisc.

(După Vatican Insider, 24 mai 2018)

(traducere de pr. Mihai Pătraşcu)

[ *** ]

Material apărut pe www.ercis.ro

Album Foto:

Distribuie cu: