Loading...

Beirut: Hirotonirea întru diaconat a doi frați franciscani conventuali

În Conventul „Sf. Anton de Padova” din Beirut (Liban), în cadrul Sfintei Liturghii celebrată duminică, 04 decembrie 2016, la ora 11:00, a avut loc hirotonirea întru diaconat a fr. Elias Paolo Marswanian, din Liban, și a fr. Andrew Jeylan Hochstedler, din SUA.

Impunea mâinilor ES Cesar Essayan, moment din ritualul hirotonirii diaconale.

Distribuie cu:

După un lung drum de pregătire, de studiu și de rugăciune, cei doi candidați au fost hirotoniți prin rugăciunea de consacrare a  Excelenței Sale Cesar Essayan.

Acest eveniment al hirotonirii este important în contextul religios de aici pentru că sunt rare ocaziile când se asistă la astfel de evenimente, iar hirotonirea celor doi frați vine după o perioadă de 14 ani, de când nu a mai fost vreo hirotonire în cadrul Custodiei de Orient și Țara Sfântă a Fraților Minori Conventuali.

La celebrarea Sfintei Liturghii au participat PS Cesar Essayan, părintele custode Martin Kmetec, membrii definitoriului custodial, preoți, familiarii candidaților la diaconat, călugărițe, câțiva frați franciscani din conventele din Istanbul și Iskenderun (Turcia), prieteni ai candidaților, credincioși din Beirut și din orașul Zahle, unde unul dintre diaconi își desfășoară misiunea ca vice-rector în Casa de Postulandat.

În cadrul omiliei, episcopul a subliniat importanța și prezența unui diacon în lume, și slujirea sa în celebrările liturgice și anume: ,,diaconul este acela care are misiunea de a trezi lumea și de a-l face prezent pe Cristos acolo unde el se află. Diaconii sunt prezenți la Botez, la Sfânta Liturghie, proclamă Evanghelia, anunță Cuvântul lui Dumnezeu, slujesc la  pregătirea Sfintei Liturghii, invită lumea la pace, cheamă oamenii la reconcilierea și împăcarea cu Dumnezeu, distribuie Sfânta Împărtășanie (…)”.

După omilie a urmat ceremonia de consacrare a fraților întru diaconat prin impunerea mâinilor PS Cesar Essayan. Răspunsul la întrebările episcopului, rugăciunea, Litania tuturor sfinților, îmbrăcarea veșmintelor de diacon, încredințarea Evangheliei, oferirea păcii – toate acestea au făcut parte din ritul hirotonirii fraților ca diaconi.

La hirotonirea diaconilor, numai episcopul impune mâinile, semnificând astfel că diaconul este în mod deosebit unit cu episcopul în îndatoririle diaconiei sale. Ei participă într-un mod deosebit la misiunea și la harul lui Cristos. Hirotonirea diaconală îi marchează cu o pecete pe care nimic nu o poate șterge și care îi face asemenea chipului lui Cristos care s-a făcut diacon, adică slujitorul tuturor oamenilor.

La finalul celebrării, părintele custode Martin Kmetec a adresat un cuvânt de mulțumire  lui Dumnezeu pentru darul vocației, și tuturor celor care, într-un fel sau altul, i-au ajutat să se pregătească pentru acest moment. O mulțumire specială a fost adresată fraților și părintelui guardian Felician Tamaș din conventul „Sf. Anton de Padova” din Beirut pentru organizarea și desfășurarea hirotonirii diaconale.

Anul acesta, într-adevăr au fost momente de binecuvântare pentru frații care activează în Custodia din Orientul Mijlociu.

Dumnezeu binecuvântează frații din Custodia de Orient și Țara Sfântă cu darul vocației la viața fraternă și la viața franciscană. Pentru acest fapt suntem datori să îi fim recunoscători lui Dumnezeu cu un: Mulțumim Doamne pentru darul vocației!

Album Foto:

Distribuie cu: