Loading...

Beatificare la Chimbote (Peru)

Distribuie cu:

Grupul celor trei martiri, de curând proclamați fericiți la Chimbote, este compus din doi conventuali polonezi și un preot italian misionar, uciși în Peru de guerila comunistă Sendero Luminoso (Calea luminoasă). Fr. Michał Tomaszek şi fr. Zbigniew Adam Strzałkowski au fost uciși la data de 9 august 1991, iar pr. Alessandro Dordi a fost ucis la data de 25 a aceleași luni.

Cei doi franciscani polonezi au lucrat cu dăruire pentru credincioșii din Peru, însuflețiți de exemplul lui Francisc de Assisi și de acela al lui Maximilian Kolbe. Datorită secetei din 1989, cei doi frați au procurat hrană prin Caritas, pentru a veni în ajutorul oamenilor și, totodată, i-au catehizat pe credincioși, revitalizând credința oamenilor din acele locuri.

Părintele Alessandro Dordi a slujit în Peru încă din 1980. A venit în ajutorul peruvienilor, contribuind la dezvoltarea unor programe rurale și predicând Evanghelia. 

Papa Francisc a aprobat beatificarea celor trei martiri pe 3 februarie 2015, iar celebrarea beatificării a avut loc în Chimbote (Peru), la data de 5 decembrie 2015, fiind prezidată de card. Angelo Amato.

martiri15

Michał Tomaszek

Fr. Tomaszek s-a născut în 1960. A fost botezat în parohia Sf. Mihai din orașul său natal. A primit Prima Sf. Împărtășanie 1969 și a fost ministrant. După ce a absolvit liceul în 1975, a continuat studiile într-un seminar franciscan, profesând voturile simple în 1981. Între 1981 şi 1987 a urmat studiile teologice, absolvind cu o teză în teologie morală. A fost hirotonit preot la data de 23 mai 1987.

Pe data de 24 iulie 1989, a plecat în Peru și, în ciuda amenințărilor, și-a continuat activitatea misionară împreună cu Zbigniew Adam Strzałkowski. În 1991 a fost răpit și ucis de o facțiune a guerilei comuniste Sendero Lumino.

Zbigniew Adam Strzałkowski

Fr. Adam s-a născut în 1958 și a făcut Prima Sf. Împărtășanie în 1967. A absolvit liceul în 1978, iar în anul următor a intrat într-un seminar Franciscan. Voturile solemne le-a făcut la data de 8 decembrie 1984. După terminarea studiilor teologice, a fost hirotonit preot la data de 7 iunie 1986.  Timp de doi ani a fost vice-rector la seminarul mic de la Legnica.

Și-a început activitatea de misionar în Peru în noiembrie 1988. El s-a ocupat de asistența celor bolnavi, care adesea îl numeau „micul nostru medic” deoarece îi încuraja, îi spovedea și îi împărtășea. În 1991, a fost răpit, împreună cu Michał Tomaszek, fiind uciși de o gherilă comunistă.     

Alessandro Dordi

S-a născut în 1931 și a slujit ca preot la Bergamo. I-a ajutat mult și pe imigranții italieni din Elveția și a lucrat în diferite ferme ca preot-muncitor. Tocmai în acea perioadă a început să înțeleagă condițiile mizere în care lucrau oamenii, fapt care l-a determinat să pună un mare accent pe aspectul social al apostolatului.

El a fost, de asemenea, membru organizatei misionare Fidei Donum și a călătorit mult în Peru, unde mai apoi a slujit ca misionar. A slujit în parohia Santa, unde s-a dedicat agriculturii, ajutându-i pe țărănii să implementeze o serie de proiecte de modernizare rurală. Aflând de soarta celor doi franciscani – cu care între timp se împrietenise – le-a spus colaboratorilor că și el va avea aceeaşi soartă, întrucât cei din Sendero Luminoso deja îl amenințaseră.

În luna august 1991, în timp ce se întorcea de la un botez, a fost urmărit și împușcat mortal de comuniștii din guerila mai sus amintită.

–––––––––––––––––––

Cauza de beatificare a celor trei preoți a început în timpul pontificatului lui Ioan Paul al II-lea, cu declarația „nihil obstat” din data de 5 iunie 1995, prin care s-a început cauza în Peru. Procesul investigativ a durat din 9 august 1996 până pe 25 august 2002. Documentația a fost depusă la Congregația pentru Cauzele Sfinților în 2011. Papa Francisc a aprobat beatificarea în 2015. Celebrarea beatificării celor trei martiri a avut loc la data de 5 decembrie 2015, fiind  prezidată de card. Angelo Amato.

Pr. Adrian Măgdici

Distribuie cu: