Baia Mare: Zi de reculegere lunară
Fraţii conventuali care activează în conventele din Chişineu-Criş, Carei şi Oradea s-au întâlnit în conventul „Sfântul Francisc de Assisi” din Baia Mare, în sărbătoarea Convertirii Sfântului Apostol Paul, pentru ziua de reculegere lunară.
Distribuie cu:
Meditația a fost condusă de fr. Franţ Felix, guardianul conventului din Baia Mare care a adus în atenţia fraților un text scripturistic inspirat din catehezele lui Silvano Fausti: „Aminteşte-ţi şi istoriseşte Evanghelia” cu titlul: ,,Şi ea începu să le slujească lor” versetele din Sfântul Evanghelist Marcu de la 1,29-31.
Din meditaţia zilei aflăm că: minunile lui Isus nu sunt spectacole de putere. Minunile sunt semne, care ne descoperă pe de o parte, marea sa milă, o slăbiciune care îl va duce până pe cruce, iar pe de altă parte, ce vrea el să realizeze în noi pentru a ne face oameni noi, după chipul Său.
Cu aceste semne foarte mici, evanghelistul ne oferă semnificaţia tuturor minunilor: sunt vindecări pe care Isus le înfăptuieşte pentru a-i restitui fiecăruia dintre noi capacitatea de slujire, care este asemănarea noastră cu Dumnezeu. El însuşi este Fiu în măsura în care slujeşte iar adevărata minune pe care a venit să o facă pe pământ nu este ceva uimitor: dar este aceea de a ne da capacitatea de a iubi, adică de a sluji.
Isus este medicul. Prin cuvântul său ne eliberează de rău iar prin atingerea sa dă capacitatea de a face binele. Ucenicul, fratele este prezentat aici în textul nostru de : ,,soacra lui Petru”, stă în pat cuprinsă de febră incapabilă de a sluji şi obligată să fie slujită de alţii. Atingerea de Isus o va face asemenea lui, care a venit să slujească.
Slujirea poate să pară un lucru neînsemnat. În schimb, este singura în stare să schimbe totul. Lumea este un mare ospăţ cu mâncăruri minunate. Dar există o regulă precisă: trebuie să se mănânce cu furculiţe lungi de un metru şi jumătate. Infernul este acolo unde, fiecare, încercând să mănânce pe cont propriu, moare de foame, împungându-şi cu furculiţa aproapele. Paradisul este acolo unde fiecare îi dă celuilalt să mănânce: mănâncă toţi şi fiecare se bucură să dea şi să primească bunăvoinţă şi iubire.
După meditaţie a urmat Sfânta Liturghie celebrată de fratele Rafael Sumănaru, în capela conventului în jurul orei 11.30.
După momentele de hrănirea sufletească a urmat şi hrana pentru trup, agapa frăţească, ocazii de a fi împreună, de a împărţii bucurii şi probleme, dificultăţi şi reuşite.
Mulţumim Domnului şi fraţilor gazdă din Baia Mare pentru această zi.
Pace şi bine!