Loading...

Bacău: Întâlnirea fraților parohi și guardiani

Miercuri, 30 octombrie 2024, la Curia Provincială din Bacău a avut loc întâlnirea de toamnă a fraților care desfășoară oficiul de parohi și guardiani în Provincia noastră, atât cei din conventurile din țară, cât și din străinătate. Întâlnirea a fost moderată de Pr. provincial Damian-Gheorghe Pătrașcu, împreună cu Pr. Cristian Dumea, vicar-provincial și responsabil cu formarea permanentă. Obiectivul acestei întâlniri fraterne a fost unul de reflecție și de împărtășire a valorilor și aspectelor legate de viața comunitară și de misiunea fraților.

Întâlnirea fraților parohi și guardiani la Curia Provincială din Bacău

Distribuie cu:

Întâlnirea a început la ora 9:30, cu un moment de rugăciune și de cânt și prin cuvântul de salut al Părintelui Provincial. A urmat apoi o meditație ținută de același părinte Ministru Provincial, Damian-Gheorghe Pătrașcu, intitulată „A forma”, temă extrasă și prelucrată din documentul cu titlul „Contemplați”, adresat persoanelor consacrate de către Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, cu ocazia Anului Vieții Consacrate, 2016.

Tratarea acestei tematici s-a făcut din perspectiva unei teologii spirituale axate pe frumusețea cristică a misterului Crucii, a iubirii, a jertfei și umilinței Fiului lui Dumnezeu până la moarte: „Numai prin cruce putem ajunge la contemplație, la cunoașterea Frumuseții care locuiește în noi și ne transcende; doar trecând prin moarte avem acces la viață”, ne spune documentul citat mai sus; de aceea, formarea continuă ne ajută să redescoperim respirația misterului dumnezeiesc care locuiește în noi și ne transcende. De-a lungul prezentării, Părintele Provincial a inclus și anumite nuanțări și exemple concrete referitoare la identitatea și viața noastră de frați, care trebuie să fie plăsmuite de frumusețea divină și de duhul umilinței Cuvântului lui Dumnezeu.

După meditație, au urmat discuțiile pe marginea anumitor inițiative pastorale noi care ar trebui derulate în parohiile și comunitățile în care frații activează, în principal o pastorație mai susținută a familiilor, în cadrul căreia să fie invitați toți membrii familiilor, atât părinții, cât și copiii, împreună. Acest tip de pastorație cu familiile trebuie să includă, cumva, și o sensibilizare vocațională față de copiii și tinerii prezenți la astfel de inițiative. Au urmat apoi câteva comunicări din partea părintelui Vlad Bejan, responsabil cu animarea vocațională și pastorația tineretului, referitoare la anumite proiecte și propuneri de activități cu tinerii în parohiile păstorite de frații Provinciei; de asemenea, Pr. Vlad a mulțumit din inimă tuturor fraților din pastorație care au susținut proiectele și inițiativele comisiei pe care o reprezintă.  

Întâlnirea a continuat cu celebrarea Sfintei Liturghii, prezidată de Părintele Provincial, care a oferit fraților și o meditație pe tema Cuvântului lui Dumnezeu proclamat, apoi cu prânzul fratern oferit de comunitatea de la Curia Provincială.

După-amiază frații s-au reunit pentru discuția pe grupuri, după care a urmat prezentarea sintezei acestor discuții, în plen. Împărtășirile și discuțiile în grupuri au vizat o evaluare realistă a vieții comunitare și pastorale, prin evidențierea punctelor tari și slabe referitoare la calitatea slujirii fraterne și pastorale, calitatea rugăciunii și a celebrărilor, calitatea relațiilor dintre frați, calitatea vieții spirituale și de misiune; atare calități trebuie să fie impregnate de lumina evangheliei, de o privire sapiențială și o pedagogie divină.

În urma împărtășirii în plen a sintezei discuțiilor în grupurile de lucru, Părintele Provincial a comentat și analizat anumite lucruri mai pregnante care au reieșit, readucând aminte criteriile spirituale de care frații trebuie să țină cont: Suntem o întâlnire vie și revitalizantă cu Cristos, izvorul unui reînnoit impuls de a ne dărui? Putem arăta oamenilor atât frumusețea comuniunii fraterne, cât și căile care conduc concret la ea? Favorizăm un stil de viață care să creeze în jurul nostru un climat evanghelic, în care să se acționeze cu o privire sapiențială, conform unei pedagogii divine?  

În finalul discuțiilor și împărtășirilor, Părintele Provincial a adus la cunoștință fraților anumite lucruri din viața actuală a Provinciei, atât unele pozitive, cât și unele problematice, invitând în continuare la implicare și rugăciune atât pentru darul de noi vocații, cât și pentru frații misionari din Liban. Întâlnirea s-a încheiat cu un moment de rugăciune și cu salutul și urările fraterne din partea Ministrului Provincial, în asentimentul tuturor fraților participanți.

Distribuie cu: