Loading...

Bacău: Întâlnirea de formare a fraților

În zilele de 7-9 noiembrie 2017, în conventul „Sf. Iosif” din Bacău, a avut loc întâlnirea de formare a fraților care slujesc în țară.

Zile de formare pentru frați

Distribuie cu:

Programul întâlnirii, organizată în trei serii de câte o zi, a cuprins, în cursul dimineții, două conferințe, prezentate de fr. Lucian Horlescu și fr. Ștefan Acatrinei, urmate de un moment de rugăciune și servirea prânzului, iar după-amiază s-a mers în vizită la casa memorială din Galbeni a slujitorului lui Dumnezeu, pr. medic Martin Benedict și, ulterior, la Valea Mare, unde s-au rostit rugăciuni la mormintele fraților înmormântați în cimitirul din această localitate.

Fr. Adrian Sorin Giurgi, președintele Comisiei pentru formare permanentă, a deschis adunarea cu un salut de bun venit adresat celor prezenți, după care a contextualizat și motivat această inițiativă, atât pe dorința fraților de a aprofunda identitatea franciscană, exprimată de ei înșiși în chestionarul publicat în lunile trecute, cât și pe cuvintele papei Francisc din Evangelii gaudium, 87: „Astăzi, când reţelele şi instrumentele comunicării umane au ajuns la dezvoltări nemaiauzite, simțim provocarea de a descoperi şi a transmite „mistica” de a trăi împreună, de a ne amesteca, de a ne întâlni, de a ne îmbrățișa, de a ne sprijini, de a participa la această maree un pic haotică ce se poate transforma într-o adevărată experiență de fraternitate, într-o caravană solidară, într-un pelerinaj sfânt. În acest mod, cele mai mari posibilități de comunicare se vor transforma în posibilități mai mari de întâlnire şi de solidaritate între toţi. Dacă am putea urma acest drum, ar fi un lucru aşa de bun, aşa de vindecător, aşa de eliberator, aşa de generator de speranţă!”

Atât reflecția fr. Lucian, cât și meditația fr. Ștefan au oferit celor prezenți un bogat și important conținut psihologic și spiritual cu privire la rolul afectivității în relațiile fraterne și a actualității sfântului Francisc, a spiritualității și carismei sale.

Vizitarea casei memoriale a pr. medic Martin Benedict, unde frații au fost primiți cu mare grijă de fr. Eusebio Bejan, vicepostulator, vizitarea și rugăciunea de recviem la mormântul slujitorului lui Dumnezeu, precum și pomenirea celorlalți confrați a căror oseminte se află în cimitirul din Valea Mare, au întregit cadrul formativ al întâlnirii, prin rememorarea mărturiei de credință a acestor înaintași, chemați de Dumnezeu să-și trăiască darul vocației în vremuri de prigoană.

Pe lângă aceste momente, reuniunea de formare a mai constituit pentru cei prezenți și un bun prilej de întâlnire și împărtășire reciprocă, de comuniune și bucurie fraternă, de solidaritate și încurajare, dovedind astfel, încă o dată, adevărul și actualitatea cuvintelor papei Francisc din Evangelii gaudium, amintite la începutul fiecărei întâlniri: „A ieşi din noi înşine pentru a ne uni cu alţii face bine. A ne închide în noi înşine înseamnă a gusta otrava amară a imanenței, iar omenirea se va înrăutăţi în fiecare alegere egoistă pe care o facem”.

***

 

Album Foto:

Distribuie cu: