Assisi: Întâlnirea formatorilor
Conventul „Franciscanum” din Assisi a fost gazda întâlnirii formatorilor din Federația Inter-Mediteraneeană a Miniștrilor Provinciali (FIMP) care s-a desfășurat în perioada 19-22 iunie 2023. Tema reuniunii a fost „Afectivitatea și spiritualitatea în viața fratelui franciscan: provocarea relației” și a reprezentat atât o oportunitate de reflecție asupra experiențelor și mărturiilor acelora care se dedică formării, cât și de a aprofunda teoria și practica integrării dintre afectivitate și spiritualitate.

Distribuie cu:
Obiectivul general al acestei întâlniri a fost acela de a promova o reflecție profundă și împărtășită asupra centralității afectivității în viața franciscană și de a individualiza căi noi pentru a integra în mod armonios afectivitatea și spiritualitatea în viața fraților, chemați să trăiască valorile vieții franciscane, după exemplul Sfântului Francisc din Assisi.
Ajunși cu două zile mai devreme în Italia, formatorii veniți din partea Provinciei din Romania, au avut bucuria de a vizita mai întâi conventul fraților „S. Pio X” din L’Aquila, împreună cu câteva obiective frumoase ale orașului, după care au petrecut o zi vizitând Vaticanul și alte locuri reprezentative ale orașului Roma – Cetatea Eternă.
În prima conferință a acestei întâlniri formative ținută de către fr. Thomas Bourquerod – Integrarea dintre afectivitate și spiritualitate. Puncte de reflecție – a fost scoasă în evidență ideea că psihologia, alături de celelalte științe umane, este importantă în maturizarea personală și vocațională, afectivitatea având un rol fundamental în formarea personalității.
Omul modern, inclusiv creștinul, trăiește într-o lume plină de rupturi și diviziuni: între credință și rațiune, filosofie și teologie, cultură și religie, știință și filosofie, știință și politică, pedagogie și artă. În calitate de consacrați este necesar să înțelegem importanța integrării în viața noastră a afectivității și spiritualității și să dezvoltăm o viziune completă și armonioasă despre om cu privire la vocația sa integrală, ținând cont de patru nivele ale creșterii și dezvoltării sale: intelectual, uman, spiritual și pastoral.
Următoarele două prezentări au fost susținute în mod interactiv de către fratele și psihologul Andrea Arvalli împreună cu psihologul dr. Domenico Pacello și au avut ca titluri Discernământul adulților și noi aspecte în formare și Evaluarea psihologică în drumul formativ. Aspecte predictive în relație cu noul context social și cultural.
Tema ultimei conferințe expuse de către psihologul dr. Katharina A. Fuchs a fost Realitatea abuzurilor. Provocări și responsabilități pentru formare. Pe parcursul expunerii a fost subliniată conexiunea care există între formare (inițială și permanentă) și prevenția abuzului spiritual și a abuzului de conștiință (care poate duce la o deformare a raportului cu Dumnezeu, cu sine și cu ceilalți semeni).
Prezentările din fiecare zi au fost alternate cu activități pe grupuri, expuneri în plen și cu un pelerinaj în Assisi la SantʼAngelo in Panzo. Programul spiritual zilnic și momentele de fraternitate și de cunoaștere reciprocă au dat culoare timpului petrecut de-a lungul acestei întâlniri de formare, la care au participat frați din diferitele realități formative ale Ordinului.
Clipele petrecute în tăcere și rugăciune la mormântul Sfântului Francisc din Bazilica cu același nume și momentele de comuniune trăite împreună cu frații de la Conventul Franciscanum de la Sacro Convento din Assisi au reînsuflețit în noi dorința de a-L urma pe Cristos după exemplul Sărăcuțului din Assisi și de a-L sluji în tinerii care ne sunt încredințați și pe care suntem chemați să-i însoțim în drumul lor de discernământ personal și vocațional și de formare integrală.
*
Mai multe imagini puteți vedea aici.