Apariție inedită: Patericul Franciscan
Cu o fericită intuiție prin acest titlu, traducătorul preot Ștefan Acatrinei, publică la editura Humanitas și aduce publicului larg, interesat de spiritualitate și de cultură îndeobște, gesturile și vorbele de duh ale celui care a revoluționat trăirea religioasă și culturală a Evului mediu nu doar italian, Francisc de Assisi.
Distribuie cu:
Patericul franciscan
(I Fioretti)
Carte apărută la editura Humanitas, în traducerea părintelui Ștefan Acatrinei,
cu o prefață de Horia-Roman Patapievici
Patericul franciscan, după modelul celui clasic egiptean, se pliază desăvârșit pe spiritualitatea creștină occidentală și aduce pentru căutătorii de spiritualitate și cultură figura sfântului Francisc, autorul Cântării Creaturilor, precursor al literaturii italiene și deschizător de noi drumuri în spiritualitatea apuseană. Iubirea de sărăcie, dusă până la extrem de acest Sărăcuț din orașul Assisi, a zguduit modul de a înțelege Evanghelia și de a reconstrui Biserica, atrăgându-și de partea sa o întreagă pleiadă de ucenici, unii provenind de la marile școli universitare europene. El a oferit timpului său o alternativă fidelă Bisericii, în contrast cu numeroasele mișcări pauperistice eretice din Evul Mediu.
I Fioretti, sau Florilegiul franciscan, în traducerea părintelui Ștefan Acatrinei, Patericul franciscan, constituie o admirabilă culegere de minuni și exemple privitoare la viața lui Francisc, culegere ce a devenit cunoscută în ultima parte a veacului al XIV-lea, compusă probabil de Ugolino de Montegiorgio între 1327-1340. Gesturile și povețele lui Francisc din această culegere pot fi considerate istorice sau de tradiție orală verosimilă, doar uneori pot fi văzute ca înflorituri legendare. Se remarcă limbajul oral foarte direct, candoarea sentimentului religios, învățătura morală a sfântului, dar și furtunile spirituale ce se anunțau în Biserica Evului Mediu. De fapt, Patericul franciscan ne oferă conversațiile lui Francisc cu câțiva dintre cei mai cunoscuți ucenici ai săi: Bernardo, Elia, Leone, Masseo, Clara, Rufino, Silvestro ș.a., de unde izvorăsc cele mai importante învățăminte franciscane (bucuria desăvârșită, sărăcia, iubirea pentru creaturi, predicarea la vrăbii, etc.).
S-au scurs multe secole, dar figura lui Francisc a rămas vie și continuă să exercite o atracție puternică, un soi de fascinație asupra creștinilor de toate confesiunile, dar și asupra oamenilor care nu împărtășesc cu noi, creștinii, nici credința, nici cultura. S-ar părea că asupra acestei figuri domnește un fel de incantație, care reduce la tăcere orice diferență. Sărăcuțul din Assisi a fost un profet al umanității, în deplina semnificație a termenului. El a fost, pentru oamenii secolului al XIII-lea, ca și pentru noi astăzi, „ca un boboc de floare ce s-a deschis prea curând”, ce lasă să fie admirată splendoarea ascunsă a unei cumsecădenii, a unei omenii gata să explodeze înlăuntrul fiecăruia dintre noi (cf. Francisc de Assisi, Întoarcerea la Evanghelie, Eloi Leclerc, Editura Serafica, 2012).
Fără îndoială, pentru a-l cunoaște bine pe Francisc, trebuie corelate bine două aspecte ale personalității lui: omul întoarcerii la Evanghelie și omul trezirii la omenie. Cele două dimensiuni apar constant unite în el. Se deschidea omului un nou viitor, se desprindea un orizont uman mai vast decât însăși Creștinătatea: o fraternitate universală, în același timp umană și cosmică. Francisc a fost unul dintre acei oameni prin care Evanghelia devenea iarăși, dintr-odată, „Vestea cea Bună” pentru toți, cuvântul fondator al umanității.
Ne bucură apariția acestei traduceri, ce aduce din nou în fața publicului interesat figura acestui sfânt medieval, dar atât de contemporan și modern în gândirea sa. Literatura noastră are nevoie de mai multă prezență franciscană, pe urmele lui Karnabatt, Adrian Popescu, Etta Boeriu ș.a. Ne-a mirat faptul că, în Rusia, volumul integral al Izvoarelor franciscane (Fonti francescane) se publicase deja în primii ani de după 1990, deși acolo catolicismul este puțin prezent. Este nevoie ca și literatura noastră să se îmbogățească cu acest segment important pentru cultura, spiritualitatea și literatura universală.
***
Cartea este publicată la Editura Humanitas și costă 59,99 lei.