Adunare provincială a fraților

Distribuie cu:
În zilele 5,6,7 și 9 octombrie, în Provincia Sf. Iosif din România, s-a organizat Adunarea provincială a fraților în vederea pregătirii Capitulului Provincial Ordinar 2016.
Moderatorul Adunării provinciale a fost Fr. Joaquin Agesta, Asistentul general FIMP, împreună cu Secretarul general al Ordinului, Fr. Vincenzo Marcoli, Procuratorul general al Ordinului, Fr. Maurizio Di Paolo și Asistentul general CFC, Fr. Jude Winkler.
Urmând exemplul altor provincii ale Ordinului, înainte de Capitulul provincial, se organizează astfel de Adunări provinciale: pentru a face fraternitate; pentru a aprofunda câteva teme asupra cărora Capitulul provincial va trebui să decidă; pentru a face un schimb de informații fie personale, fie comunitare; pentru a călători împreună. Metodologia de lucru propusă a fost plecarea de la situațiile concrete, iar temele de reflecție au fost: Guardianul, Capitulul conventual, Capitulul provincial și Guvernul provincial.
Pentru ziua de 5 octombrie, la Roman, a fost programată întâlnirea cu Definitoriul provincial, guardianii, parohii, rectorii și economii; în zilele de 6 și 7 octombrie, tot la Roman, au participat restul de frați din România; în ziua de 9 octombrie, la Roma-Seraphicum, Asistenții generali s-au întâlnit cu frații români care trăiesc și lucrează în afara României. Urmează ca pe 20 octombrie să aibă loc a doua parte a Adunării provinciale dedicată întrunirii cu Definitoriul provincial, guardianii, parohii, rectorii și economii.
Așadar, sunt cinci zile fraterne și formative în care s-a dorit o împărtășire comună având ca text spiritual de referință prezentarea făcută de Toma de Celano în Viața Sfântului Francisc (Vita prima): „De fiecare dată când se întâlneau într-un loc sau pe drum, după cum se putea întâmpla, avea loc o adevărată explozie a dragostei lor spirituale; aceasta este unica dragoste care, mai presus de oricare altă dragoste, este izvorul adevăratei iubiri fraterne. În astfel de ocazii, aveau loc îmbrăţişări caste, sentimente delicate, sărutări sfinte, discuţii blânde; zâmbetul era modest, înfăţişarea bucuroasă, ochiul simplu, sufletul umil, vorbirea politicoasă, răspunsurile amabile, idealul era acelaşi, respectul prompt şi slujirea reciprocă neobosită.” (1Cel 38: FF 387).
Fr. Daniel Romila,
Secretar provincial