Loading...

Academia „Petru Tocănel”: În căutarea fericirii

De câte ori am confundat fericirea, cu surogate ca: bucuria de a câștiga ceva, plăcerea de a fi cu cineva, gloria, prestigiu, prosperitatea etc.? M-am gândit dacă am făcut pe cineva fericit? Sau nefericit?

Academia „Petru Tocănel” la prima întâlnire, din acest an, sub semnul fericirii.

Distribuie cu:

Academia „Petru Tocănel” și-a propus pentru acest an, 2017, ca temă de reflecție fericirea, având ca titlu sugestiv Meriți să fii fericit!

Vineri, 20 ianuarie 2017, în Salonul Albastru al Hotelului Roman a avut loc prima sesiune de dezbatere a temei, cu titlul: „În căutarea fericirii”.

În cuvântul inaugural, pr. Bernadin Duma OFMConv., profesor în cadrul Institutului Teologic Franciscan, a subliniat actualitatea temei fericirii. Sunteți fericiți? Fericirea este o raritate sau o iluzie? Iată câteva întrebări cu care am fost provocați toți cei prezenți. Întâlnirea a fost pecetluită de o scurtă cugetare inițială intitulată „Fericire de ianuarie”.

În „Peisaje și pași spre fericire”, pr. Bogdan-Emilian Balașcă, OFMConv., a scos în evidență, încă de la început, faptul că ne este mai ușor să vorbim despre nefericire decât să vorbim despre fericire. Plecând de la definiția fericirii, văzută ca stare de mulțumire sufletească, intensă și deplină, ne dăm seama că pentru mulți fericirea nu are nimic de a face cu plăcerea. Aristotel afirma că fericirea este suprema frumusețe, împreună cu supremul bine, împreună cu suprema plăcere, într-o unitate inseparabilă.

Domnul profesor Alois Gherguț, profesor al Universității „A.I. Cuza” din Iași, în „Fericirea unui ideal după care alergăm toată viața sau doar o iluzie?”, a pornit de la premisa că fiecare dintre noi credem în fericire, dar fiecare o percepe în mod subiectiv, și de cele mai multe ori definim fericirea, pornind în mod paradoxal de la nefericire. În drumul nostru spre fericire, ne-a îndemnat să ne însușim cinci atitudini importante: 1) eliberează mintea de ură; 2) evită să îți mai faci mereu griji; 3) trăiește modest; 4) dăruiește mai mult; 5) așteaptă mai puțin de la alții. Finalul prezentării ne-a îndemnat la cugetare: De câte ori am confundat fericirea, cu surogate ca: bucuria de a câștiga ceva, plăcerea de a fi cu cineva, gloria, prestigiu, prosperitatea etc.? M-am gândit dacă am făcut pe cineva fericit? Sau nefericit? V-ați întâlnit cu fericirea? Vă consumă fericirea trăită de cei din jur?

Muzica și poezia care au animat întâlnirea au făcut ca momentele trăite să ne apropie și mai mult de profunzimea fericirii.

Album Foto:

Distribuie cu: