Loading...

A treia serie de exerciții spirituale

În perioada 20-25 mai 2018, la Mănăstirea „Maica Unității” de la Viișoara (Neamț) s-a desfășurat cea de-a treia serie de exerciții spirituale organizată de Provincia Fraților Minori Conventuali, sub îndrumarea pr. Wilhelm Dancă. Au participat 25 de frați atât din conventele din țară cât și din străinătate.

Exerciții spirituale la Viișoara

Distribuie cu:

Duminică, 20 mai, în timp ce ploaia binecuvântată uda colinele Viișoarei cu îmbelșugare, rând pe rând, frații franciscani se apropiau de mănăstirea „Maica Unității” pentru a începe o nouă săptămână de exerciții spirituale. La ora 19.10 ne-am strâns în bisericuța mănăstirii pentru rugăciunea Vesperelor, apoi la orele 19.30, ne-am prezentat pentru agapa frățească pregătită de frații comunității.

A urmat apoi un timp liber pentru ca fiecare să-și exprime bucuria reîntâlnirii cu frații proveniți din diferite realități pastorale și formative ale Provinciei. A urmat apoi o scurtă autoprezentare a pr. Wilhelm Dancă, a fraților prezenți și mai apoi tema exercițiilor spirituale și anume „Despre rugăciunea TATĂL NOSTRU”.

Începând cu ziua de luni, am intrat în descrierea amănunțită a Rugăciunii Domnești pentru a înțelege mai deplin sensul cuvintelor și profunzimea acestei rugăciuni, pe care Isus a oferit-o apostolilor și implicit nouă ca model de sfințire și de cerere.

În primul rând, rugăciunea nu trebuie să fie sau să devină un spectacol: „Când vă rugați, nu fiți ca ipocriții!”, ci trebuie să ne rugăm „în Duh”, adică, ordonat, cu bucurie, cu evlavie, cu încredere, smerenie… Prin urmare, cum mă rog eu „Tatăl nostru”?

Atunci când ne rugăm „Tatăl nostru”, trebuie să avem conștiința că suntem fiii Tatălui ceresc, iar rugăciunea trebuie să fie plăcută și trăită, nicidecum alergată și făcută din obișnuință. Conștientizarea locului în care ne aflăm și în prezența cui stăm, ne va întări credința că, ceea ce cerem, ne va fi oferit, importantă fiind și ascultarea și liniștea meditativă. Roadele rugăciunii – „Tatăl nostru” –, le simțim și le primim mai ales când recurgem des și ordonat la sfintele Taine ale spovezii și euharistiei (și adorația!).

În rugăciunea „Tatăl nostru” avem șapte cereri (le voi detalia într-un articol separat), în care accentuăm necesitățile noastre sufletești și trupești, care să fie spre folosul nostru cât mai ales spre slava lui Dumnezeu și spre binele fraternității creștine și relațiile interumane de iertare.

În concluzie, prin rugăciunea „Tatăl nostru”, noi repetăm cu credință și devotament, cuvintele Mântuitorului Isus Cristos, care ne-a învățat să cerem, căci ni se va da, să batem, căci ni se va deschide și să căutăm, căci vom găsi, atât cele necesare pentru suflet, cât și cele de trebuință pentru trup.

Album Foto:

Distribuie cu: