Loading...

Roman: Sărbătoarea fericitului Ioan Duns Scotus

Facultatea de Filozofie „I. Duns Scotus”, din cadrul Institutului Teologic Franciscan din Roman, a celebrat în ziua de 8 noiembrie 2016, sărbătoarea fericitului I. Duns Scotus. La ora 18.30, a fost celebrată o Sfântă Liturghie prezidată de pr. rector Marius-Petru Bîlha, la care au concelebrat părinții profesori și la care au participat studenții din cadrul Institutului. Cu acest prilej, părinții profesori au făcut profesiunea de credință, conform prevederilor canonice.

Moment din cadrul Sfintei Liturghii în cinstea fer. Ioan Duns Scotus

Distribuie cu:

În cadrul omiliei, pr. Mihai Gal, decanul Facultății de Filozofie, a conturat portretul fericitului I. Duns Scotus, teolog și filozof medieval, fondator al curentului scolastic denumit scotism. Părintele Mihai Gal, a evocat rolul pe care l-a avut Scotus în apărarea dogmei Neprihănitei Zămisliri, potrivit căreia Fecioara Maria a fost ferită de păcatul originar. În istoria scolasticii franciscane, Duns Scotus apare din punct vedere teologic ca apărător al întrupării, al Neprihănitei Zămisliri a Fecioarei Maria și a autorității supreme a Pontifului Roman. Împreună cu Scotus, afirma părintele, putem transmite lumii de astăzi un mesaj al învierii, faptul că ne putem mântui doar dacă acceptăm harul și iubirea lui Dumnezeu. Luna noiembrie este luna dedicată credincioșilor răposați, de aceea, părintele a ţinut să sublinieze care este raportul dintre suflet și trup din punct de vedere al credinței în gândirea lui Duns Scotus. Prin credință, se poate ajunge la certitudinea absolută dată de învierea lui Cristos, că sufletul uman este incoruptibil și nemuritor. Biserica, crede că Isus Cristos, mort și înviat pentru toți, oferă omului lumină și puteri prin Duhul său, ca omul să poată răspunde vocației sale supreme și că nu a fost dat alt nume sub cer oamenilor, în care el să se poată mântui.

Cristos a suferit și a devenit cauza meritorie a oricărui har pentru orice ființă rațională, ieri, azi și mâine. Prin misterul pascal în Cristos „strălucește iubirea supremă”, și devine singurul mijlocitor între Dumnezeu și om, în sensul că omul nu se poate mântui fără de Cristos. Părintele Mihai Gal, a conturat în omilia sa,  viziunea cristocentrică a lui Duns Scotus asupra istoriei mântuirii.

∗∗∗

Ioan Duns Scotus, s-a născut în 1266 în Scoţia, fiu al unui bogat proprietar de pământ. La 17 martie 1291 a fost sfinţit preot. A studiat la Oxford, Cambridge şi Paris, sub îndrumarea unor importanţi maeştri. În anul 1303 s-a deschis lupta dintre regele Franţei, Filip cel Frumos, şi Papa Bonifaciu VIII. Scotus a fost expulzat din Franţa pentru că a susţinut interesele papale. Între anii 1303-1304 a predat la Oxford şi s-a întors la Paris în anul 1304. În tot acest timp DunsScotus, cunoscut şi sub numele de „Doctorul subtil” a desfăşurat o impresionantă activitate ca maestru şi scriitor. În 1307 s-a transferat la Koln, unde a continuat să predea. A murit în acelaşi oraş la 8 noiembrie 1308, la vârsta de circa 42 ani. Papa Ioan Paul II, l-a declarat fericit la 20 martie 1993. Influența lui Duns Scot s-a exercitat în special asupra scolasticii spaniole tardive, iar în restul Europei asupra unora din filosofii iluminismului (Christian Wolff, Immanuel Kant). Elemente dezbătute în operele lui Duns Scot au fost reluate în secolul al XX-lea de filosofi ca Charles S. Pierce și Martin Heidegger.

Album Foto:

Distribuie cu: