Loading...

Întâlnirea Comisiei pentru Pastorație

În ziua de marți, 9 octombrie 2018, în conventul de la Luizi-Călugăra, s-a întrunit în sesiune ordinară de lucru Comisia pentru Pastoraţie. Pe ordinea de zi a dezbaterilor s-au aflat mai multe puncte de actualitate.

Întâlnirea Comisiei pentru Pastorație

După rugăciunea și salutul de bun-venit, pr. Iosif Bisoc, președintele Comisie aduce câteva precizări cu privire la activitățile și realitățile pastorale ale Provinciei: numirea părintelui Franţ Gheorghe-Felix în Senatul diecezei de Satu Mare, suspendarea activității pastorale a parohiei ,,Sfântul Anton de Padova” de la Carei. Aminteşte de sfinţirea bisericii de la Caraclău, filială a bisericii de la Târgu Trotuş. Se are în vedere editarea unui curs pentru logodnici şi a Regulamentului Comisiei pentru Pastorație. Activitatea grupului de pe internet Facebook privind pastoraţia la nivel de provincie rămâne ad experimentum.

La această sesiune a fost invitat şi părintele Anton Bogdănel, paroh al bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Nisiporești, căruia i se mulţumeşte pentru reuşita evenimentului înălţător din această toamnă (22 septembrie 2018) a beatificării fericitei Veronica Antal, terţiară franciscană – fecioară şi martiră. Totodată se aduc mulţumiri tuturor fraţilor implicați în buna desfășurare a evenimentului, atât cei din parohia de la Nisiporeşti, cât şi fraților întregii provincii franciscane pentru sobrietatea şi simplitatea beatificării. Pentru Provincia noastră, localitatea Nisiporeşti devine un punct de referinţă. Părintele Anton este rugat să transmită felicitările şi mulţumirile tuturor: fraţilor, preoţilor şi credincioşilor care au organizat şi s-au implicat, material şi spiritual în reuşita evenimentului beatificării.

În spirit de fraternitate și colaborare se subliniază câteva propuneri pentru viitorul apropiat: editarea unui calendar franciscan care să cuprindă evenimentele cele mai importante ale provinciei noastre legate de cultul/devoțiunea fericitei Veronica Antal. Dorinţa de a exista pelerinaje, săptămânal ori lunar, la mormântului fericitei Veronica. Se propune ,,Liturghia pelerinului” în fiecare sâmbătă. Se aminteşte faptul că preoţii din comunitate sunt disponibili în a oferi mărturii despre fericita Veronica, sunt prezenţi pentru spovadă şi celebrarea liturghiei.

Se doreşte o mobilizare a tuturor parohiilor franciscane din România pentru a face cunoscut în popor devoţiunea şi cultul Fericitei Veronica. Există dorinţa de a se tipări un ritual care să cuprindă: Sfânta Liturghie a fericitei şi mai multe binecuvântări pentru copii şi tineri, şi multe tipuri de rugăciuni. Totodată se doreşte şi un pelerinaj la nivel de provincie cu relicva Fericitei Veronica la diferite ocazii: hram, misiuni populare, diferite evenimente locale… O altă propunere săptămânală să se decidă asupra unei zile pentru comemorarea ei.

Se aduc mulţumiri şi acelora care au deschis cauza pentru beatificarea Fericitei Veronica încă din primul moment. Se aminteşte de părintele Anton Demeter într-un mod cu totul particular care a adunat mărturiile şi părintelui Ioan Ciuraru, promotorul inițial al demersurilor făcute pentru începerea cauzei de beatificare. De asemenea, se doreşte a edita o cronologie a evenimentelor, persoanele care s-au implicat personal în cauza de beatificare. Se aminteşte şi de restaurarea locului de pe câmp între Nisiporeşti şi Hălăuceşti, ridicarea unei capele în viitorul apropiat, gândirea unui mic muzeu, un ghid sau o persoană locală care să dea mărturie tuturor despre Fericita Veronica. 

Sesiunea a continuat cu câteva informaţii privind întâlnirea de la Roman, conventul „Sfântul Francisc de Assisi”, din 9 noiembrie 2018. Se structurează programul întâlnirii astfel:

  • 9:30 Deschiderea întâlnirii
  • 9:45 Conferinţă despre promovarea cultului Fericitei Veronica în realităţile pastorale
  • 10:15 Pauză
  • 10:30 Discuţii în plen
  • 12:30 Prânzul

Comisia propune ziua de formare a tuturor fraţilor care activează în pastoraţie, parohi şi vicari, să se ţină la Roman, în conventul „Sfântul Francisc de Assisi”, în ziua de miercuri, 27 martie 2019. Tematica întâlnirii va fi definitivată la întâlnirea parohilor din 9 noiembrie 2018.

La secţiunea diverse s-au meditat aspecte din pastorația familiei, cu problemele actuale, cu ceea ce înseamnă valorile familiei şi problemele pastorale privind noile dificultăţi pastorale.

Album Foto: