Loading...

Faraoani: Ziua Persoanelor Consacrate

Duminică, 4 februarie 2018, cu ocazia celei de-a XXII-a Zile Mondiale a Persoanelor Consacrate, frații şi surorile din zona Bacău au sărbătorit această zi în parohia Faraoani. Au răspuns afirmativ aproximativ 140 de persoane consacrate, motiv pentru care bucuria comuniunii dintre noi a fost profundă şi în spiritul specific unei vieţi consacrate Domnului.

Faraoani: Ziua Persoanelor Consacrate

Adunați cu entuziasm la Oratoriul „Sfânta Cruce”, programul zilei a început cu o meditaţie  prezentată de pr. Virgil Blaj OFMConv., prin care ne-a lansat o provocare şi în același timp o dificultate pentru fiecare dintre noi, şi în general pentru cel care crede, aceea de a le împărtăşi, de a le vorbi astăzi celorlalţi despre Dumnezeu pe înţelesul lor şi pe măsură aşteptărilor şi nevoilor lor existenţiale, afective şi spirituale. Cu ajutorul părintelui am conştientizat importanța mărturiei adevărate pe care o dăm ori de câte ori intrăm în contact cu aproapele nostru indiferent cine este el. „Vom atinge realitatea vie a lui Dumnezeu doar vorbind despre Dumnezeu.” Avem nevoie unii de alţii pentru a forma comuniunea în care să putem împărtăşi bunurile spirituale. Avem nevoie să întâlnim persoane care să ne pună în contact cu Cristos, să creem condiţii, posibilităţi şi contexte în care să vorbim despre Cristos deoarece ,,identitatea persoanei consacrate depinde de maturizarea spirituală: este lucrarea Duhului care o împinge să se conformeze cu Cristos, conform carismei propriului Institut (VFC, 36).” Comuniunea cu Isus este esenţială în misiunea noastră, aşa cum comuniunea Lui cu Tatăl a fost esenţială. Să avem deci această preocupare de a-l vesti pe Cristos indiferent cât de dificilă este misiunea noastră şi relaţia cu cei din jur. Doar împărtăşind îl lăsăm pe Cristos să vorbească prin noi. Sfânta Tereza de Avila spunea: ‚,Dumnezeu îmi este suficient”.

La ora 11, preoţii şi persoanele consacrate cu lumânările aprinse, au plecat în procesiune către Biserica închinată „Sfântului Anton de Padova”, unde s-a celebrat sfânta Liturghie, prezidată de pr. Sorin Giurgi, vicar provincial al OFMConv şi concelebrată de un frumos număr de preoţi care erau prezenţi la sărbătoare. După proclamarea lecturilor, pr. Augustin Folner AOC, responsabilul cu Oficiul Vieţii Consacrate, ne-a reamintit în cadrul omiliei ceea ce spunea Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea persoanelor consacrate: „voi sunteţi inima Bisericii”. De aceea fiecare este chemat să descopere identitatea şi misiunea sa în Biserică şi astfel să aducă laudă şi mulţumire pentru ceea ce Dumnezeu înfăptuieşte în unul fiecare dintre noi. Să fim mărturisitori ai iubirii sale prin fapte concrete şi să arătăm lumii ce vom fi în veşnicie, adică vom fi în comuniune cu Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt care ne-a consacrat. După omilie, a urmat momentul reînnoirii voturilor de curăţie, sărăcie şi ascultare. Prin acest gest, noi ne-am exprimat angajarea noastră de a ne dărui total slujirii lui Dumnezeu în Biserică şi de a ne trăi viaţa după exemplul fondatorilor noștri.

După sfânta Liturghie, sărbătoarea a continuat cu o agapă frăţească la Oratoriu, pregătită de Fraternitatea Terţiarilor Franciscani din parohie împreună cu Surorile Maria Bambina. A urmat un dialog fratern, moment în care sr. Emanuela Bereşoaie, de la surorile Boromite, responsabilă zonală, ne-a prezentat activităţile din decursul anului precedent, precum şi propunerile pentru anul în curs. Pentru destinderea atmosferei am avut parte și de o surpriză plăcută: două momente recreative pregătite de Surorile Oblate Asumpţioniste şi de Surorile Boromite. Astfel bucuria comuniunii fraterne a fost deplină.

Ca semn de mulţumire şi recunoştinţă pentru darul vieţii consacrate şi a sărbătorii de astăzi, am încheiat ziua cu un moment de adoraţie euharistică, mulțumind-ui Domnului pentru această zi în care atât că ne-am îmbogăţit spiritual şi uman, cât și am întărit între noi spiritul comuniunii.

Gândul nostru de mulțumire, se îndreaptă către toţi cei care au contribuit la buna desfăşurare a acestei sărbători: comisiei zonale pentru buna organizare, pr. Paroh Felix Măriuţ pentru ospitalitate, surorilor Maria Bambina şi Fraternităţii Terţiarilor Franciscani pentru prânz, corului care ne-a înălţat inima prin cântările lor şi, nu în ultimul rând, întregii comunităţi din Faraoani pentru disponibilitate şi primire.

Album Foto: