Loading...

Bacău: Ziua Vieţii Consacrate

Persoanele consacrate din zona Bacău s-au întâlnit duminică, 3 februarie 2019, în Parohia „Sfânta Cruce” din Bacău, unde pr. Gabriel Farcaş, parohul acestei comunităţi, ne-a primit cu mare drag în parohia sa.

Bacău: Ziua Vieţii Consacrate la nivel zonal

Circa 140 de persoane consacrate din diferitele institute am ajuns pe la ora 8.30 la Oratoriul Surorilor „Maria Bambina” şi, după salutul de bun venit al părintelui paroh şi apoi al sorei Emanuela Bereşoaie, responsabila zonală, a urmat îndemnul spiritual pentru această zi şi pentru viaţa noastră cotidiană, pregătit de pr. Alexandru Olaru OFMConv, prin care ne-a prezentat mai întâi îndemnul Sfântului Părinte papa Francisc pentru ce-a dea 23-a Zi Mondială a Vieţii Consacrate.

„Viaţa consacrată este laudă care aduce bucurie poporului lui Dumnezeu, misiune profetică ce revelează ceea ce este necesar… şi când este trăită în acest mod, ea înfloreşte şi devine o rechemare pentru întreaga omenire contra mediocrităţii, contra celor care s-au răcit în viaţa lor spirituală, contra unei vieţi comode şi mondene, contra nemulţumirilor şi a plângerii continue pe la spate, contra obişnuinţei de a spune «facem ceea ce putem» sau «aşa s-a făcut mereu», aceste fraze, spune papa, nu vin de la Dumnezeu…”

Părintele ne-a proiectat filmul documentar „Fericita Veronica Antal”, al TVR Iaşi, realizat de Oana Lazăr cu sprijinul Provinciei Franciscane Conventuale din Romania, unde cu toţii am putut să individualizăm virtuţile şi valorile vieţii pe care această tânără le-a practicat în viaţa ei scurtă încât să ajungă să spună zilnic: „Eu sunt a lui Isus şi Isus este al meu”. Din această proiectare au reieşit termeni ca: blândeţe, dialog cu Isus în scris şi în rugăciune, exemplu curajos şi simplu, jertfă, sacrificiu, angajament zilnic cu credinţă şi iubire, lider spre Isus, devoţiunea rozariului, iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele, citirea şi ascultarea Cuvântului, castitate, martiriu etc. Toate acestea au fost un răspuns perfect la invitaţia Sfântului Părinte papa Francisc citat mai sus, dar şi un exemplu amplu şi practic pentru viaţa noastră consacrată de astăzi.

De această dată am avut onoarea de a-l avea în mijlocul nostru pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi. Aşadar, după un moment de pregătire, a urmat sfânta Liturghie prezidată de PS Aurel şi concelebrată de doisprezece preoţi. La omilie, pr. Iosif Ilieş, priorul salezienilor din Bacău, plecând de la liturgia cuvântului a duminicii a 4-a de peste an, ne-a vorbit despre vocaţia profetului Ieremia care a fost chemat la misiunea profetică pentru popoare încă din sânul mamei sale. Astfel ne-a amintit tuturor celor prezenţi în biserică despre vocaţia noastră baptismală, dar mai ales nouă consacraţilor despre misiunea noastră importantă pe care o avem în Biserică şi în lume de a fi profeţi ai acestor vremuri. Pentru a ajunge la maturitate a vocaţiei primite, se pleacă de la punerea în practică a lucrurilor mici, cotidiene, nu direct la cele mari, spunea părintele. Necesitatea exercitării practice a diferitelor responsabilităţi ajută la dezvoltarea personală a fiecărui consacrat în formare, şi mai ales relaţia strânsă cu Dumnezeu ajută la sfinţenia proprie.

După predică, am reînnoit cu toţii voturile şi promisiunile călugăreşti pe care ni le-am asumat ca să le trăim cu fidelitate în faţa lui Dumnezeu.

La sfârşitul Liturghiei, PS Aurel Percă ne-a felicitat pentru curajul de a ne trăi viaţa noastră în totală dăruire lui Dumnezeu şi ne-a încurajat în a înainta cu entuziasm şi bucurie, aşa cum repetă papa Francisc, în practicarea carismei noastre proprii după exemplul fondatorilor noştri.

A urmat prânzul, moment de comuniune şi de împărtăşire reciprocă a bucurie şi a iubirii fraterne (agape), continuând cu un moment fratern de destindere, perspicacitate, moment artistic cu cântece şi scenete.

Deoarece anul acesta se împlinesc 800 de ani de la întâlnirea sfântului Francisc de Assisi cu sultanul Malek El Kamilnovicii franciscani de la Prăjeşti au încercat să pună în scenă acest moment important de pace între creştini şi sarazini, prin intermediul lui Francisc care s-a prezentat la sultan nu cu arme, ci cu crucea Domnului nostru Isus Cristos, dorind să moară martir, dar acesta din urmă îl răsplăteşte cu un cadou păstrat şi astăzi la Assisi şi îi spune: „Chiar dacă nu ai reuşit astăzi să converteşti un musulman, ai reuşit însă să câştigi un prieten”.

După ce s-au mai discutat şi diferite chestiune de natură organizatorică şi economică referitor la întâlnirile următoare, sr. Emanuela ne-a prezentat raportul făcut pe ultimul an, prezentându-ne sinteza fiecărei întâlniri lunare începând din februarie 2018 până în prezent.

După toate aceste frumoase momente de meditaţie, comuniune şi fraternitate, am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru şi pe pr. Augustin Folner, OC, responsabilul diecezan cu Oficiul pentru Viaţa Consacrată, care şi el ne-a salutat şi ne-a îndemnat la bucurie, să trăim viaţa noastră cu entuziasm şi bucurie.

Această zi nu se putea încheia fără acel moment suav de adorare a lui Isus din preasfântul sacrament. Acest moment a fost condus de pr. Augustin, după care ne-a dat şi binecuvântarea finală şi ne-a urat tuturor să mergem şi să trăim în dragoste şi pace.

Album Foto: