Loading...

Academia „Petru Tocănel”: Fericiți cei cărora le este foame și sete de dreptate

Întâlnirea a fost moderată de către pr. Mihai Afrențoae, care în cuvântul introductiv a subliniat actualitatea tematicii fericirilor, ele având o puternică repercusiune asupra societății.

Academia „Petru Tocănel”: Fericiți cei cărora le este foame și sete de dreptate.

Distribuie cu:

Fericiți cei cărora le este foame și sete de dreptate (Mt 5,6) a reprezentat linia tematică a conferinței organizate de către Academia ,,Petru Tocănel” în data de 24 mai 2017 la Institutul Teologic Franciscan din Roman. Conferințele au abordat o tematică cu puternic impact asupra societății prezente, dreptatea fiind un pas important în realizarea fericirii și, de asemenea, prilej pentru a reflecta și a înțelege importanța practică a dreptății.

Întâlnirea a fost moderată de către pr. Mihai Afrențoae, care în cuvântul introductiv a subliniat actualitatea tematicii fericirilor, ele având o puternică repercusiune asupra societății. A subliniat, prin scurte reevocări biblice, faptul că dreptatea se dobândește prin luptă.

În intervenția avocatului Daniel Miclăuș, primul invitat al serii, au fost evidențiate anumite aspecte. S-a subliniat faptul că fiecare dintre noi merităm să fim fericiți, iar pentru realizarea acestui proiect este necesar să se realizeze dreptatea. Dreptatea reprezintă o valoare ce trebuie insuflată tuturor generațiilor și pentru care este necesar să luptăm zi de zi. Transpunând acest deziderat la viața sa, domnul Miclăuș a afirmat faptul că în ciuda dificultăților ce pot apărea în viață, nu trebuie să abandonăm realizarea dezideratului de fericire și de dreptate. Lucrând în domeniul juridic, dânsul ne-a împărtășit faptul că cea mai mare bucurie, pe care a simțit-o în munca sa, a fost realizarea dreptății, element ce-i poate conduce pe oameni spre fericire. Doar realizând menirea noastră de a fi fericiți, îi putem ajuta și pe ceilalți să fie fericiți.

Conferința sorei Adina Bălan a avut mesaj emoțional puternic. Ea ne-a prezentat o realitate mai puțin fericită a societății noastre, aceea a persoanelor ce sunt expuse traficului și exploatării. Pornind de aici, sr. Adina a descris înființarea asociației Solwodi cu scopul de a oferi asistență acestor categorii atât de fragile. Factorii care pot expune anumite persoane la realitatea violenței și a traficului sunt reprezentate de starea de vulnerabilitate, de lipsa unui climat familial sănătos și aspectul financiar. În acest sens, asociația Solwodi luptă atât pentru reintegrarea socială a acestor persoane cât și pentru înlăturarea prejudecăților și etichetelor puse pe seama lor. Deși avem tendința de a ne bloca în fața realităților nedrepte, totuși trebuie să ne reamintim de faptul că cea mai bună armă împotriva nedreptății este realizarea binelui.

La finalul conferințelor a urmat un moment muzical realizat de către elevii Școlii de Artă „Sergiu Celibidache” sub îndrumarea domnului profesor Burlacu Ion.

Album Foto:

Distribuie cu: